Сватбена торта за летен ден

Най-новият кулинарен тренд - "гола торта" е впечатляващо произведение на кулинарното изкуство.

06 February 2015 11:08
Сватбена торта за летен ден
140 мин. Трудно Порции 65

  • ккал 571
  • маз 36
  • нас. маз 22
  • въгл 55
  • захар 38
  • фибри 2
  • прот 7
  • сол 1

Продукти

[b]ЗА ЛИМОНОВИТЕ БЛАТОВЕ[/b]
1,375 кг леко солено масло, меко, и още за намасляване на формите (купете 6 х 250 г пакетчета)
1,375 кг кристална захар
21 големи яйца
2 с.л. ванилов екстракт
1,375 кг брашно с набухвател
210 г смлени бадеми
кората от 21 големи лимона и 10 с.л. лимонов сок

[b]ЗА СИРОПА С ЛИМОН И МЕНТА[/b]
600 г кристална захар
700 мл лимонов сок (използвайте лимоните от тортата)
голяма връзка прясна мента, листата откъснати

[b]ЗА ПЪЛНЕЖА[/b]
2 кг маскарпоне
2 х 375 готов лимонов крем

[b]ЗА ДЕКОРАЦИЯ[/b]
1 кг малини
около 1,2 кг смесени летни плодове (използвах ягоди, къпини, касис и череши)
няколко стръкчета мента
свежи цветя по избор

[b]ЩЕ ВИ ТРЯБВА ОЩЕ[/b]
30 см дълбока форма за торта
20 см дълбока форма за торта
10 см дълбока форма за торта
конец, за разрязване на блатовете
20 см и 10 см подложки за торта
голяма лопатка за торта (полезна опция)
около 20 пластмасови сламки
2 големи решетки за охлаждане
голяма стойка или поставка за торта
цветарска лента или кухненско фолио

Приготвяне

ЗА ДА ПРИГОТВИТЕ БЛАТОВЕТЕ


1. Загрейте фурната до 170°С (150°С с обдухване). За най-долния етаж намаслете
30 см форма за торта и покрийте стените и дъното с хартия за печене .


2. С електрически миксер разбийте на крем
400 г масло с 400 г захар. Разбийте 6 яйца в отделна купа с Ѕ с.л. ванилов екстракт, след това ги добавете постепенно към разбитото масло, като продължите да разбивате. След като смесите всичко, постепенно добавете 400 г пресято брашно, 60 г от смлените бадеми и кората от 6 лимона. Внимателно добавете и 3 с.л. лимонов сок.


3. Пресипете сместа в подготвената форма и печете в средата на фурната около 1 ч. Не се притеснявайте, ако отгоре потъмнее, това ще стане основата на тортата. Блатът е готов, когато е еластичен на допир, а забито шишче излиза чисто. Оставете блата да се охлади във формата за 30 мин, след това извадете да изстине напълно върху решетка.


4. За да приготвите средния блат, подгответе 20 см форма, както по-горе. Пригответе тортата като първата, но използвайте 4 яйца и по 250 г захар, масло и брашно. Добавете кората от 4 лимона, 40 г смлени бадеми, 1 ч.л. ванилия и 1 1/2 с.л. лимонов сок. Печете 50 мин, като проверите за готовност както при първия блат.


5. За най-горния етаж използвайте дълбока
10 см форма и пригответе тестото с 1 яйце, по 75 г брашно, масло и захар, 10 г смлени бадеми, кората от 1 лимон, 1 ч.л. ванилов екстракт и 1/2 ч.л. лимонов сок. Печете 30 мин.


6. Повторете стъпките от 1 до 4, за да имате общо 2 големи блата, 2 средни и 1 малък. Оставете всички блатове да изстинат напълно. След това можете да обвиете във фолио и да съхраните на хладно място до 4 дни, или замразени до 1 месец. За да размразите, оставете блатовете на стайна температура за една нощ.


 


ЗА ДА ПРИГОТВИТЕ СИРОПА


7. Сложете захарта и лимоновия сок в съд на умерен огън. Оставете да къкри 10 мин, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтопи. Свалете от котлона и добавете в сиропа ментовите листа, оставете да изстине и да се ароматизира за 5 ч. Прецедете в кана и охладете, докато сте готови да го използвате. Сиропът ще се запази до 1 седмица.


 


ЗА ДА ПРИГОТВИТЕ КРЕМА С МАСКАРПОНЕ


8. Сложете маскарпонето в голяма купа. Разбийте с миксер, за да се отпусне леко, добавете 300 мл от охладения сироп и разбърквайте, докато се смеси напълно (запазете останалия сироп за сглобяване на тортата). Охладете, докато сте готови да го използвате, но оставете да достигне стайна температура, преди да пълните тортата. Можете да приготвите до 1 ден преди сглобяване.


 


ЗА ДА СГЛОБИТЕ ТОРТАТА


9. Разрежете двата 30 см и двата 20 см блата на два, а 10 см блат на четири слоя. С лопатката за торта или голяма дъска прехвърлете един от големите блатове върху подноса за торта, така че горната част на блата сега да е отдолу. Полейте с част от запазения сироп, след това намажете с част от крема с маскарпоне. Добавете отгоре част от готовия лимонов крем, след това поръсете с част от малините.



 


Сложете следващия блат, така че дъното на блата сега да бъде отгоре, като се водите от дървените клечици, за да се уверите, че тортата ще стане подравнена. След това полейте със сироп, намажете с маскарпоне и добавете готов лимонов крем и малини, докато свършите с 30 см блатове.



 


10. Забодете 6 сламки в средата на тортата, в кръг, не по-голям от 20 см – те ще поддържат тежестта на следващия етаж.



Отрежете сламките така, че да не стърчат по-високо от блата.



Повторете сглобяването на 20 см блатове, като ги сложите върху тънката 20 см подложка, преди да ги качите върху долния сглобен етаж. Набодете и втория етаж със сламки, за да поддържат горния етаж.



Накрая сглобете и последния етаж по същия начин.



Намажете останалия крем на върха, след това напудрете леко тортата с пудра захар. Декорирайте с различните плодове, клонки мента и цветя.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ