Пудинги

Мини-пудинги, които можете да приготвите предварително

04 February 2015 13:16
Пудинги
8 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 164
  • маз 2
  • нас. маз 0
  • въгл 37
  • захар 21
  • фибри 6
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

350 г микс от горски плодове, замразени или пресни (ние ползвахме малини, къпини, червен касис, боровинки и ягоди)
2 с. л. кристална захар
настърганата кора от 1 лимон
слънчогледово олио, за намазняване
3-4 филии позасъхнал бял хляб, без корите

[b]ЗА СЕРВИРАНЕ[/b]
2 с. л. пълномаслена сметана
1 ч.л. пресята пудра захар

Приготвяне

1. Сложете всички плодове, без ягодите, в тиган. Поръсете ги със захарта и ги разбъркайте. Оставете ги на слаб огън, докато захарта се разтвори, а плодовете започнат да пускат сок. Увеличете огъня и щом сместа заври, я оставете да къкри
2 мин, докато плодовете омекнат и се събере голямо количество тъмночервен сок. Срежете ягодите на четвъртинки и ги объркайте в плодовете заедно с настърганата лимонова кора. Дръпнете съда от огъня и прецедете плодовете през цедка, като запазите сока.


2. Намазнете 2 купички за крем карамел (или 2 големи чаени чаши) и ги застелете с домакинско фолио. Изрежете две кръгчета хляб, колкото да покрият дъното на формите. Топнете ги от едната страна в плодовия сок и ги сложете със същата страна надолу във формите. Изрежете две по-големи кръгчета хляб, а останалия го нарежете на пръчици колкото височината на формите. Потопете ги в сока и покрийте стените с тях, като ги нареждате плътно една до друга и дори леко ги застъпвате.


3. Сложете отцедените плодове в калъпчетата от хляб, но запазете малко от тях и малко сок за сервиране. Ако някое резенче хляб се подава над ръба, го прегънете, а накрая потопете двете по-големи кръгчета в сока и похлупете пудингите с тях. Покрийте с фолио и ги притиснете плътно с длан. Оставете ги в хладилника за поне 4 часа, а най-добре за цяла нощ.


4. Когато сте готови да сервирате, разбийте сметаната с пудрата захар. Обърнете пудингите в чинии, покрийте ги с отделените плодове и полейте с останалия сок. Поднесете с битата подсладена сметана.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ