Арктическо руло с малини и сметана

Спомняте ли си тази ретро класика? Домашната версия отнема малко повече време за приготвяне, но просто ще покори гостите ви.

10 September 2013 15:03
Арктическо руло с малини и сметана
12 мин. Трудно Порции 15

  • ккал 372
  • маз 22
  • нас. маз 13
  • въгл 38
  • захар 33
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

[b]ЗА СЛАДОЛЕДА[/b]
2 големи яйца, съвсем пресни
140 г кафява захар
220 г сметана
350 г пълномаслено мляко
семената от 1 шушулка ванилия
100 г малини
300 г конфитюр от малини

[b]ЗА БЛАТА[/b]
125 г кафява захар и още за поръсване
125 г брашно с набухвател
4 големи яйца

Приготвяне

1. Охладете купата на машината за сладолед, ако използвате такава. В голяма купа разбийте яйцата и захарта на бледа въздушна смес. Добавете сметаната, млякото, ваниловите семена и разбийте отново до хомогенизиране. Изсипете сместа в машината за сладолед и я замразете. Ако не използвате такава, сложете сместа в купа, оставете я във фризера за 2 ч, след което я разбийте в робота, за да премахнете ледените кристали.


2. Покрийте дъното и стените на 900-грамова форма за кекс (дълга около 20 см) с опаковъчно фолио. Намачкайте на едро малините с 2 с.л. от конфитюра и ги смесете със сладоледа, докато все още е относително мек. Върнете го в купата и го замразете за 6 часа или до следващия ден.


3. За блата загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Намаслете и покрийте с хартия за печене тава с размери 25 х 35 см. Сложете яйцата и захарта в голяма купа и ги разбийте на бледа пухкава смес за около 5 мин. Пресейте в купата брашното и разбъркайте до хомогенизиране. Внимателно изсипете тестото в тавата и подравнете повърхността му. Изпечете го за 10-12 мин, докато стане еластично при допир.


4. Междувременно сложете лист хартия за печене, по-голям от тавата, върху работната повърхност и го поръсете със захар. Щом блатът се изпече, обърнете го върху подготвения лист, навийте го на хлабаво руло откъм късата страна и завийте хартията, за да го фиксирате. Оставете го да изстине.


5. Извадете сладоледа от фризера и го оставете да се отпусне 10 мин. Прехвърлете го върху голям лист хартия за печене, увийте го стегнато в нея и с ръце го оформете на цилиндър с дължина около 25 см.


6. Развийте блата и го намажете от вътрешната страна с останалия конфитюр. Сложете в средата сладоледа и увийте блата плътно около него, за да получите руло. Стегнете всичко отново в хартия за печене, като завиете краищата, за да фиксирате десерта, и го върнете във фризера за 2 ч. Преди да поднесете, развийте арктическото руло и го подравнете от двата края с нож с назъбено острие, за да изглежда по-добре. Може да бъде съхранено във фризера до 1 седмица.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ