Домашен сладолед с малини

С този десерт може да създавате настроение цяло лято на своите гости.

03 September 2013 17:10
Домашен сладолед с малини
15 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 198
  • маз 15
  • нас. маз 9
  • въгл 12
  • захар 10
  • фибри 1
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

50 г овесени ядки
25 г светла кафява захар
350 г малини
2 с.л. уиски (по желание)
3 големи яйца
100 мл светъл мед
300 мл пълномаслена сметана

Приготвяне

1. Разпръснете овесените ядки със захарта равномерно върху тавичка, постлана с хартия за печене. Запечете на умерено загрят грил за 10-15 мин, докато сместа покафенее и се карамелизира. Разбърквайте редовно, за да не загори. Оставете да се охлади в тавата, преди да отделите от хартията. Начупете на малки парчета и ги оставете настрана. Намаслете и покрийте с прозрачно фолио 900-грамова форма, като се уверите, че фолиото не се е скъсало.


2. Намачкайте малините в цедка над купа, за да отстраните семките и да направите пюре. Добавете уискито, ако използвате, оставете настрани. Разбийте яйцата и меда в широка купа над съд със слабо къкреща вода, докато сместа стане бледа, плътна и удвои обема си. Отстранете от огъня.


3. Разбийте сметаната в отделна купа, докато стане плътна и започне да образува връхчета. Добавете яйчената смес към сметаната, а след това и парчетата карамелизирани овесени ядки. Внимателно сипете на зиг-заг малиновото пюре, за да получите вълнообразен ефект. Прехвърлете сместа в подготвената форма, покрийте с още прозрачно фолио и сложете във фризера за 10-12 часа или за една нощ.


4. За да сервирате, извадете формата от фризера, отстранете горното фолио, сложете десерта в чиния и махнете цялото фолио. Нарежете го на резени и сервирайте веднага. Поръсете с пресни малини и още малиново пюре, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ