Салата от зелен боб, ечемик и мента

Зеленият боб се съчетава много добре със зърнени храни като ечемик или ориз, независимо дали е топъл в ястия като ризото, или студен в салати като тази.

02 September 2013 17:58
Салата от зелен боб, ечемик и мента
50 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 469
  • маз 26
  • нас. маз 6
  • въгл 42
  • захар 4
  • фибри 10
  • прот 18
  • сол 1

Продукти

1 л зеленчуков бульон
500 г зелен боб, без шушулките (или замразен)
225 г перлен ечемик
2 шепи листа от мента
200 г репички, разрязани на четири
100 г цели лешници, печени и едро начупени
140 г козе сирене, натрошено на малки парченца

[b]ЗА ДРЕСИНГА[/b]
4 с.л. студено пресовано рапично олио или зехтин
1 с.л. червен винен оцет
сокът и кората от 1/2 лимон
1 с.л. листа мента, ситно нарязани

Приготвяне

1. Загрейте бульона в средно голяма тенджера, докато заври, добавете боба и варете 3 мин, докато зрънцата изплуват. С решетъчна лъжица преместете боба в купа и го охладете под течаща вода, за да се прекрати готвенето му. Обелете зрънцата от люспите, по желание.


2. Добавете ечемика към бульона и оставете да къкри на слаб огън 40-45 мин, докато омекне. Отцедете го, прибавете листата мента и разбъркайте, докато е топло. Охладете ястието.


3. За дресинга разбийте всички съставки, подправете добре, прибавете към изстиналия ечемик. Сервирайте в голямо плато или самостоятелни чинии, като поръсите с репичките, лешниците и козето сирене.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ