Класическа майонеза

Обичаме свежестта и вкуса на домашно приготвената майонеза, а и знаем точно какво съдържа. Следвайте стъпките, за да приготвите този класически сос. Получават се около 250 мл.

02 September 2013 16:32
Класическа майонеза
0 мин. Лесно Порции 0

  • ккал 129
  • маз 14
  • нас. маз 2
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

2 големи жълтъка
1 ч.л. дижонска горчица
малко лимонов сок
200 мл зехтин

Приготвяне

1. Сложете жълтъците в купа. Добавете горчицата и няколко капки лимонов сок. Подправете със сол и пипер и разбъркайте, докато се смесят добре.


2. Добавете зехтина, в началото капка по капка, като разбърквате постоянно. След като сте сложили 2 с.л., сместа ще започне да се сгъстява.


3. Продължавайте да прибавяте зехтина на много тънка струйка, разбивайте през цялото време. Когато консистенцията стане еднородна, опитайте и подправете. Покрийте и охладете в хладилник. Майонезата ще се запази до 2 дни.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ