Супа от аспержи

Ако аспержите, които имате, са не по-дебели от малкия ви пръст, ги използвайте целите. Ако са дебели колкото палеца ви, тогава отчупете сухите долни краища.

27 August 2013 17:50
Супа от аспержи
20 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 101
  • маз 8
  • нас. маз 4
  • въгл 4
  • захар 4
  • фибри 4
  • прот 4
  • сол 1

Продукти

25 г масло
малко олио
350 г аспержи, стеблата нарязани, без сухите краища, запазете връхчетата
3 глави лук шалот, нарязан на дребно
2 скилидки чесън, смачкани
2 големи шепи спанак
700 мл зеленчуков бульон (пресен, по възможност)
зехтин, за поръсване (по желание)
селски хляб (заквасен), за сервиране (по желание)

Приготвяне

1. Загрейте маслото и олиото в голяма тенджера, докато се образува пяна. Запържете връхчетата на аспержите за няколко минути, докато омекнат. Извадете ги и оставете настрана.


2. Добавете шалота, стеблата аспержи и чесъна и гответе 5-10 мин, докато омекнат, но останат със светъл цвят. Прибавете спанака, разбъркайте и налейте бульона. Оставете да заври и разбийте с пасатор.


3. Подправете добре и добавете гореща вода, за да разредите супата, ако е нужно. Сипете в купички и поръсете всяка с връхчетата от аспержи. Напръскайте с малко зехтин и сервирайте с хляб, ако желаете.


 


Съвет


През зимата, когато не можете да намерите пресни аспержи, може да ги замените с лилаво броколи, а шалота – с няколко стръка зелен лук.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ