Къри с грах и пресни картофи

Богато, но здравословно къри, подходящо за вегетарианци.

27 August 2013 17:33
Къри с грах и пресни картофи
70 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 336
  • маз 8
  • нас. маз 3
  • въгл 50
  • захар 18
  • фибри 9
  • прот 16
  • сол 0

Продукти

1 с.л. олио
2 глави лук
3 червени люти чушки, без семената, ситно нарязани
1 парче джинджифил с размера на палец, едно нарязано
2 ч.л. семена кимион
1 ч.л. мадраско къри на прах
1/2 ч.л. куркума
750 г пресни картофи, разполовени
сокът от 1 лайм
500 мл кисело мляко
1 малка връзка кориандър, стеблата и листата дребно нарязани
200-300 мл зеленчуков бульон или грахов бульон (вижте съвета)
300 г пресен грах, без шушулките (или замразен)
резени лайм и 2 хляба наан, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте олиото в голям дълбок тиган. Добавете лука и пържете на слаб огън 10-15 мин, докато омекне. Прибавете лютите чушки, джинджифила и подправките и гответе няколко минути. Сложете и картофите, сока от лайм, кимиона, кърито, куркумата и разбъркайте.


2. Добавете киселото мляко, стеблата от кориандъра и бульона. Оставете да къкри на слаб огън 35-40 мин, докато картофите омекнат и сосът намалее. Прибавете граха, разбъркайте и варете още 5 мин. Поръсете с листата кориандър и сервирайте с резени лайм и топъл хляб наан.


 


Съвет


За да приготвите граховия бульон, сложете почистените от зрънцата грахови шушулки в голяма тенджера с по ½ връзка мента, мащерка и магданоз. Добавете достатъчно вода, за да се покрие, малко сол и черен пипер на зърна. Внимателно оставете да заври и варете 35 мин, после отцедете. Дръжте на хладно до 5 дни или замразете до месец.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ