Пай с агнешко, грах и мента

Необходими са повече време и усилия за приготвянето на този пай, но резултатът е просто фантастичен.

23 August 2013 15:28
Пай с агнешко, грах и мента
240 мин. Средно Порции 4

  • ккал 1081
  • маз 58
  • нас. маз 28
  • въгл 67
  • захар 7
  • фибри 9
  • прот 62
  • сол 2

Продукти

[b]ЗА ПЛЪНКАТА[/b]
2 с.л. олио
4-5 агнешки джоланчета
2 глави лук, нарязани
2 стръка розмарин, листата ситно нарязани
2 стръка мащерка
300 мл бяло вино
1,5 л пилешки бульон
25 г масло
3 с.л. брашно
250 г замразен грах
5 стръка пресен лук, ситно нарязани
1 малка връзка магданоз, ситно нарязан
1 малка връзка мента, ситно нарязана
1 яйце, разбито

[b]ЗА ТЕСТОТО[/b]
400 г брашно и още за поръсване
200 г масло, на парченца

Приготвяне

1. Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете агнешкото месо от всички страни до кафяво, ако е нужно – на порции. Прехвърлете джоланчетата в чиния. Намалете огъня и запържете лука, докато омекне, като добавите още олио при необходимост. Прибавете розмарина за последната 1 мин, а след това - мащерката и виното. Оставете да кипне, остържете късчетата месо от дъното на тенджерата – това придава повече вкус. След като виното е кипяло 1 мин, добавете бульона, върнете агнешкото заедно със соковете му и оставете отново да кипне. Похлупете, намалете огъня и гответе, докато месото напълно омекне и може да се отдели от кокала – около 2-3 часа. Оставете го да се охлади. Може да го приготвите 24 часа по-рано, да го похлупите и да го охладите или да го замразите до 1 месец.


2. Извадете агнешките джоланчета от тенджерата и отстранете с лъжица мазнината, която се е оформила на повърхността. Отделете месото от кокала на хубави парчета, като махате всички тлъстини. Сложете месото в съд за пай – около 30 х 20 см и 5 см дълбочина.


3. Сложете тенджерата с бульона на огъня и варете, докато се намали наполовина. През това време разтопете маслото в голям тиган, добавете брашното, разбърквайте и гответе 1-2 мин. Сипвайте постепенно с черпак в редуцирания бульон и разбърквайте, докато получите гладък сос. Оставете го да кипне за няколко минути, докато се сгъсти приятно. Подправете, ако е необходимо, и го разпределете върху месото.


4. За да направите тестото, сложете брашното, маслото и 1 ч.л. сол в кухненски робот и разбивайте, докато брашното поеме маслото. С работещ миксер добавете постепенно 150 мл вода, за да оформите тестото. Може да имате нужда от още 1 ч.л. вода. Прехвърлете тестото върху поръсена с брашно работна повърхност и месете до получаване на меко и гъвкаво тесто. Разточете го с дебелина 0,5 см.


5. Добавете граха, пресния лук, магданоза и ментата при агнешкото и разбъркайте. Намажете ръбовете на съда с яйце. Нарежете тънки ленти от тестото и ги залепете върху ръбовете като рамка на картина. Сложете останалото тесто върху пая, притиснете краищата да се залепят, изрежете излишното тесто. Направете отвор с нож в средата на пая, за да излиза парата, а от останалото тесто оформете листенца, които сложете отгоре за украса. Намажете ги с яйце, за да се залепят. Може да охладите за 24 часа или да замразите за 1 месец.


6. Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Намажете целия пай с яйце и запечете за 40-45 мин, докато стане златист и хрупкав.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ