Агнешко печено с чесън и картофи на фурна

Със засищащите картофи на фурна и допълнителното месо от овнешка или агнешка плешка, агнешкото бутче ще успее да нахрани осем човека. Не си усложнявайте живота – поднесете ястието с обикновени зеленчуци като зелен фасул или грах и малко попарен спан

21 August 2013 16:12
Агнешко печено с чесън и картофи на фурна
135 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 712
  • маз 31
  • нас. маз 15
  • въгл 52
  • захар 6
  • фибри 7
  • прот 55
  • сол 0

Продукти

1,8 кг полуобезкостено агнешко бутче
5 скилидки чесън, тънко нарязани
няколко стръка розмарин, нарязани
няколко стръка мащерка, нарязани, и още за поднасяне
50 г краве масло
2 големи глави лук, тънко нарязани
400 г ситно нарязана овнешка или агнешка плешка
2 кг големи картофи, тънко нарязани
300 г моркови, тънко нарязани под ъгъл
3 с.л. брашно
700 мл агнешки или говежди бульон и още 450 мл (по желание)
2 с.л. сос Уорчестър
зелен фасул на пара и попарен спанак с индийско орехче (по желание), за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). С остър нож пробийте кожата и месото на бутчето, за да направите джобчета. Натъпчете в тях 3-4 от скилидките и по няколко листенца розмарин. Сложете още малко от двете, заедно с малко мащерка, вътре в бутчето, там където е била костта. Сложете месото в тава, посолете го добре и го покрийте с фолио.


2. Разтопете половината масло в голям тиган и запържете лука до златисто, като често го разбърквате. Изсипете го в друга голяма тава. В тигана запържете нарязаното месо (овнешко или агнешко) до кафеникаво. Изсипете го при лука, заедно с картофите, морковите, останалия чесън и зелени подправки (нарязаните), 2 с.л. от брашното и малко сол.


3. Изсипете бульона в тигана, добавете сос Уорчестър заедно с останалото масло и щом се разтопи, залейте картофите, покрийте ги с фолио и печете заедно с агнешкото в продължение на 1 час.


4. Открийте месото и яхнията и печете още 45 мин, докато картофите станат златисти отгоре и омекнат добре. Оставете агнешкото настрани за 15 мин, преди да го нарежете. Оставете картофите във фурната (покрити, ако започнат да покафеняват твърде много) до поднасянето.


5. Излейте мазнината от тавата, в която сте пекли бутчето, като оставите соковете от месото. Сложете съда на огъня и добавете останалото брашно. Долейте 450 мл вряла вода или бульон и бъркайте, докато печеният сос се сгъсти. Разрежете картофеното ястие на 8 парчета и го разпределете в чинии. Нарежете агнешкото на дебели филии, сложете го върху картофите и залейте с печения сос. Поднесе ястието със спанак – добавете му малко настъргано индийско орехче, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ