Агнешко печено с чесън и картофи на фурна

Със засищащите картофи на фурна и допълнителното месо от овнешка или агнешка плешка, агнешкото бутче ще успее да нахрани осем човека. Не си усложнявайте живота – поднесете ястието с обикновени зеленчуци като зелен фасул или грах и малко попарен спан

21 August 2013 16:12
Агнешко печено с чесън и картофи на фурна
135 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 712
  • маз 31
  • нас. маз 15
  • въгл 52
  • захар 6
  • фибри 7
  • прот 55
  • сол 0

Продукти

1,8 кг полуобезкостено агнешко бутче
5 скилидки чесън, тънко нарязани
няколко стръка розмарин, нарязани
няколко стръка мащерка, нарязани, и още за поднасяне
50 г краве масло
2 големи глави лук, тънко нарязани
400 г ситно нарязана овнешка или агнешка плешка
2 кг големи картофи, тънко нарязани
300 г моркови, тънко нарязани под ъгъл
3 с.л. брашно
700 мл агнешки или говежди бульон и още 450 мл (по желание)
2 с.л. сос Уорчестър
зелен фасул на пара и попарен спанак с индийско орехче (по желание), за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). С остър нож пробийте кожата и месото на бутчето, за да направите джобчета. Натъпчете в тях 3-4 от скилидките и по няколко листенца розмарин. Сложете още малко от двете, заедно с малко мащерка, вътре в бутчето, там където е била костта. Сложете месото в тава, посолете го добре и го покрийте с фолио.


2. Разтопете половината масло в голям тиган и запържете лука до златисто, като често го разбърквате. Изсипете го в друга голяма тава. В тигана запържете нарязаното месо (овнешко или агнешко) до кафеникаво. Изсипете го при лука, заедно с картофите, морковите, останалия чесън и зелени подправки (нарязаните), 2 с.л. от брашното и малко сол.


3. Изсипете бульона в тигана, добавете сос Уорчестър заедно с останалото масло и щом се разтопи, залейте картофите, покрийте ги с фолио и печете заедно с агнешкото в продължение на 1 час.


4. Открийте месото и яхнията и печете още 45 мин, докато картофите станат златисти отгоре и омекнат добре. Оставете агнешкото настрани за 15 мин, преди да го нарежете. Оставете картофите във фурната (покрити, ако започнат да покафеняват твърде много) до поднасянето.


5. Излейте мазнината от тавата, в която сте пекли бутчето, като оставите соковете от месото. Сложете съда на огъня и добавете останалото брашно. Долейте 450 мл вряла вода или бульон и бъркайте, докато печеният сос се сгъсти. Разрежете картофеното ястие на 8 парчета и го разпределете в чинии. Нарежете агнешкото на дебели филии, сложете го върху картофите и залейте с печения сос. Поднесе ястието със спанак – добавете му малко настъргано индийско орехче, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ