Шотландско задушено

Чудесен вариант на задушено агнешко. Методът не е съвсем традиционен, но в основата му стои една позабравена класика.

14 August 2013 17:35
Шотландско задушено
120 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 452
  • маз 25
  • нас. маз 11
  • въгл 29
  • захар 8
  • фибри 5
  • прот 27
  • сол 1

Продукти

1 с.л. олио и още малко
1 кг агнешко от врата, плешката или други по-едри и по-мазни парчета
1 глава лук, ситно нарязана
2 моркова, едро нарязани
1 стрък праз, ситно нарязан
2 стръка целина, ситно нарязани
3 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 малка бяла зелка, едро нарязана
300 г ряпа, нарязана като морковите
200 г ечемик
2 л зеленчуков бульон
голяма шепа ситно нарязан магданоз

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 160ºС (140ºС с обдухване). Загрейте олиото в касерола за фурна и запържете агнешкото до кафяво от всички страни (на порции, ако трябва). Извадете го с решетеста лъжица в чиния. Добавете още мъничко олио и запържете лука, морковите, праза, целината, мащерката и дафиновия лист за 5 мин, докато започнат да омекват.


2. Сложете зелето, ряпата и ечемика и върнете месото в касеролата. Сипете бульона и подправете с малко сол и повечко черен пипер. Загрейте до къкрене, похлупете съда и го оставете във фурната за 1 ч 30 мин, докато месото стане крехко, а ечемикът се свари напълно. Зеленчуците ще са съвсем меки. Поръсете с магданоз и сервирайте в купички.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ