Лесен шоколадов сос

Този сос е идеалното допълнение към всеки десерт.

26 July 2013 15:03
Лесен шоколадов сос
10 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 266
  • маз 21
  • нас. маз 13
  • въгл 17
  • захар 17
  • фибри 1
  • прот 2
  • сол 0

Продукти

50 г качествен черен шоколад (с поне 70% какао)
25 г масло
125 мл пълномаслена сметана
1 с.л. захар
1 с.л. бадемов ликьор Дисароно (по желание)

Приготвяне

1. Натрошете шоколада на еднакво дребни парченца, за да се разтопи бързо и равномерно. Сложете ги в голяма огнеупорна купа. В тенджера сипете гореща вода и я загрейте до къкрене.




 


 




2. Сложете купата над тенджерата. Водата не бива да ври, нито да докосва дъното на купата. В противен случай шоколадът може да се загрее прекалено и да се „пресече” – ще стане зърнест и негоден за работа. Внимателно загрейте шоколада за 5 мин, като разбърквате от време на време, докато се разтопи до гладко. Дръпнете го от огъня. 






3. Загрейте останалите съставки в тенджерка до равномерна смес. Дръпнете ги от огъня и ги объркайте в разтопения шоколад. Сервирайте соса топъл, може да полеете с него шоколадов пудинг, ванилов сладолед или и двете!

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ