Салата с киноа, броколи и цитрусов дресинг

Подходяща за всеки сезон

10 November 2014 21:08
Салата с киноа, броколи и цитрусов дресинг
5 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 349
  • маз 23
  • нас. маз 3
  • въгл 22
  • захар 6
  • фибри 8
  • прот 13
  • сол 1

Продукти

200 г нарязани броколи
175 г замразени соеви зърна
2 бр. зрели авокадо
250 г сварена киноа
100 г бейби спанак
шепа зелени подправки (магданоз, босилек, кориандър, мента)
100 г зърна от нар
100 г тиквени семки

[b]ЗА ЦИТРУСОВИЯ ДРЕСИНГ[/b]
настърганата кора и сокът от 1 лимон или лайм
настърганата кора и сокът от 1 портокал
1 с.л. бял винен оцет
2 с.л. дижонска горчица (или безглутенова алтернатива)
2 с.л. студено пресовано рапично олио

Приготвяне

1. Сложете тенджера с вода да кипне и напълнете голяма купа с ледена вода. Добавете броколите в тенджерата и варете 2 мин, след това сипете и соевите зърна, варете още 1-2 мин, докато броколите леко омекнат. Отцедете и потопете зеленчуците в студената вода, така ще запазите цвета и хрупкавостта им. Оставете ги за 1-2 мин, докато се охладят, после отцедете и оставете в гевгир, докато приготвите останалите продукти.


2. Подсушете голямата купа и сложете в нея съставките за дресинга, овкусете и разбъркайте всичко заедно. Разполовете авокадото, извадете костилката, обелете и нарежете на кубчета. Добавете веднага към дресинга, за да не потъмнее. Прибавете киноата, спанака, зелените подправки, половината зърна от нар, половината тиквени семки, както и сварените зеленчуци. Разбъркайте внимателно и прехвърлете салатата в голяма чиния за сервиране. Поръсете с останалите семена и сервирайте. Ако ви остане от салатата, може да я съхранявате в хладилник за обяд на следващия ден.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ