Най-добрите макарони със сирене и хрупкави трохи

Използвайте вегетариански сирена и добавете малка щипка черен пипер отгоре - така ще добавите аромат на пушено, подобен на този на панчетата.

25 July 2013 15:10
Най-добрите макарони със сирене и хрупкави трохи
60 мин. Лесно Порции 5

  • ккал 1011
  • маз 50
  • нас. маз 29
  • въгл 97
  • захар 14
  • фибри 5
  • прот 43
  • сол 2

Продукти

2 дафинови листа
1 голям стрък праз, измит и едро нарязан
1,2 л полуобезмаслено мляко
100 г краве масло
100 г брашно
1 ч.л. английска горчица
280 г узрял чедър, настърган
50 г пармезан, ситно настърган
450 г макарони
6 стръка зелен лук, ситно нарязан
70 г резени панчета
2 дебели филии бял хляб (около 2 см), нарязани на кубчета
зехтин, за поливане

Приготвяне

1. Сложете дафиновите листа, праза и млякото в тенджера и загрейте, докато започне да се вдига пара, но не допускайте течността да заври. Дръпнете съда от огъня и оставете млякото да поеме ароматите за 1 ч.


2. Прецедете млякото и хвърлете праза и дафиновите листа. В чиста тенджера сложете маслото, брашното и горчицата. Загрейте, като бъркате постоянно, докато маслото се разтопи. Пържете около минута, докато получите гладка каша. Сипете малко мляко и разбъркайте, докато сместа го поеме. Добавете и останалото – първоначално малко по малко, а след като сместа се втечни, сипвайте по-големи дози (ако се получат бучки, разбъркайте енергично, за да ги премахнете). Загрейте, като бъркате постоянно, докато сосът започне да къкри и се сгъсти. Дръпнете от огъня и добавете 200 г от чедъра и 25 г от пармезана. Посолете, като опитвате често, защото сосът се нуждае от повече сол.


3. Сварете макароните според указанията на опаковката, но да останат леко жилави. Отцедете ги добре и ги изсипете при соса заедно с три четвърти от зеления лук. Разбъркайте и прехвърлете всичко в голям съд за фурна или в няколко по-малки.


4. Поръсете ястието с останалия чедър, покрийте го, като редувате резени панчета, кубчета хляб и останалия зелен лук. Поръсете с останалия пармезан и полейте с малко зехтин. На този етап можете да охладите ястието, да го покриете и приберете в хладилник до 1 ден или да замразите за не повече от месец.


5. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Печете 40 мин, докато повърхността започне да бълбука и да добива златист цвят (ако използвате малки съдове, проверете след 30-ата минута).

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ