Ароматно ягодово сладко

Цитрусовият сок помага на сгъстяването и предпазва плодовете от разкъсване. Използвайте сок от лайм заедно с капка розова вода, за да придадете специален аромат. Приберете в малки бурканчета, за да запазите стегнатостта на сладкото.

30 October 2014 09:37
Ароматно ягодово сладко
25 мин. Лесно Порции 1

  • ккал 41
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 10
  • захар 10
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

1 кг дребни зрели (но не презрели) ягоди
125 мл прясно изцеден сок от лайм (4-6 лайма)
800 г захар за сладко с добавен пектин
малка бучка масло
1 ч.л. розова вода

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Измийте бурканите и капачките в сапунена вода, изплакнете и сложете с отворите нагоре във фурната за 10 мин. 


2. Почистете плодовете с кухненска хартия или ги измийте в хладка вода, отцедете добре. Отстранете дръжките. 


3. Сложете сока от лайм и захарта в голям съд и загрейте бавно, като разбърквате, докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете ягодите. Разбъркайте и оставете да престои 30 мин. 


4. Върнете на огъня и кипнете, след това варете, без да покривате, за 5-8 мин, докато сладкото стигне желаната гъстота.


5. Оберете образувалата се пяна по повърхността, след това добавете маслото и разбъркайте – това ще премахне останалата пяна. Добавете розовата вода и оставете да се охлади за 30 мин. Разпределете в стерилизираните бурканчета, затворете и надпишете. Ще се запази 6 месеца на тъмно и хладно място. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ