Леки корнуолски банички

Корнуолските банички са известни с това, че са по-големи. Предлагаме ви един по-здравословен вариант на класическата рецепта.

10 January 2013 16:14
Леки корнуолски банички
50 мин. Средно Порции 6

  • ккал 511
  • маз 25
  • нас. маз 11
  • въгл 48
  • захар 3
  • фибри 3
  • прот 22
  • сол 1

Продукти


[b]ЗА ПЪЛНЕЖА[/b]
400 г говеждо от гърдите, мазнината изрязана, нарязано на малки парчета
140 г картофи, на кубчета
140 г жълта ряпа, на кубчета
100 г лук, ситно нарязан
3 с.л. нарязан магданоз
1 с.л. сос Уорчестър

[b]ЗА ТЕСТОТО[/b]
350 г брашно, допълнително за поръсване
1 ч.л. бакпулвер
85 г студено масло, нарязано на малки парчета
3 с.л. рапично олио
1 голямо яйце, разделени белтък и жълтък

Приготвяне

1. За да направите пълнежа, смесете всичко в купа с ¾ ч.л. черен пипер и 1 с.л. студена вода. Добавете щипка сол и оставете настрана. Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Пригответе 1-2 тавички, покрити с хартия за печене.


2. За тестото, сложете брашното, бакпулвера и маслото в кухненски комбайн. Миксирайте, докато стане на трохи. Добавете олиото, жълтъка и 5 с.л. студена вода. Продължете да бъркате, докато тестото започне да се оформя, добавяйки още ½-1 с.л. вода или колкото се наложи. Ако при леко натискане тестото залепва, консистенцията е добра. Извадете го на масата и внимателно оформете гладка топка.


3. Разделете тестото на 6 равни части и го оформете на топки. Разточете тестото на леко набрашнена повърхност на възможно най-тънък кръг с диаметър 20 см. Внимавайте тестото да не се скъса, докато го разточвате по-тънко от обичайното. Сложете още брашно, ако е необходимо, за да не залепва. Оформете тестото в правилна окръжност с помощта на дъното на форма за печене. Сложете 1/6 от пълнежа в центъра на тестения кръг и притиснете с ръка. Навлажнете краищата на тестото с вода и внимателно го прегънете. Подпъхвайте пълнежа, за да го задържите вътре. Притиснете краищата и оформете накъдрено ръбче. Натиснете, за да запечатате. Повторете с останалото тесто и пълнеж. Преместете баничките върху тавичка и пробийте малка дупка на върха им, за да излиза парата. Разбийте леко белтъка и намажете по малко върху баничките, за да се глазират.


4. Печете 15 мин, след което намалете фурната на 180°C (160°C с обдухване). Намажете с още белтък и печете още 35 мин, докато тестото стане хрупкаво и златисто. Покрийте с фолио, ако баничките покафеняват прекалено бързо. Извадете ги с широка шпатула и ги оставете да изстинат. Сервирайте ги топли или изстинали.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ