Осолено патешко със спанак, картофи и бекон

Осоляването на патешките бутчета един ден по-рано ги прави по-крехки и допринася за получаването на прекрасна хрупкава кожичка.

10 December 2012 15:43
Осолено патешко със спанак, картофи и бекон
60 мин. Средно Порции 6

  • ккал 471
  • маз 23
  • нас. маз 6
  • въгл 22
  • захар 6
  • фибри 5
  • прот 43
  • сол 2

Продукти

6 патешки бутчета
2 с.л. морска сол
2 с.л. слънчогледово олио
500 г малки лукчета
500 г малки картофи
175 г пушен бекон на кубчета
4 листа градински чай
200 г спаначени листа
2 с.л. оцет от херес

Приготвяне

1. Един ден по-рано - сложете патешките бутчета в чиния и ги поръсете със солта, втривайки я в кожата. Покрийте с фолио и приберете в хладилника.


2. В деня на поднасянето изплакнете патешките бутчета със студена вода, за да отстраните солта. Подсушете ги с чиста кърпа. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Сгорещете олиото в голям тиган, сложете бутчетата с мазнината надолу и ги запържете за 15 мин, докато станат хрупкави и златисти.


3. Обърнете бутчетата, а мазнината пресипете в малка купа, за да я използвате по-късно. Пържете патешкото още 15-20 мин и го прехвърлете в съд за фурна. Ако тиганът не е достатъчно голям, изпържете бутчетата на порции. Когато станат готови, сложете ги във фурната за 40-50 мин, докато завършвате ястието.


4. Сложете лука в тенджерка с 1 с.л. от заделената патешка мазнина и го задушете за 20 мин до златисто. Междувременно сварете картофите за 15 мин в подсолена вода, отцедете, обелете ги и ги оставете да изстинат.


5. Сложете 2 с.л. от заделената мазнина в тенджера, добавете картофите, бекона, лука и градинския чай. Пържете 10 мин до златисто, след което прибавете и спанака. Оставете на огъня още 4 мин, докато листата му омекнат и се свият, и залейте с оцета. Усилете огъня и варете, докато течността се изпари, след което разстелете останалото в голямо плато. Отгоре подредете бутчетата и поднесете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ