Пиле в кардамоново масло

Идеално домашно приготвено ястие за съботна вечеря.

10 December 2012 15:12
Пиле в кардамоново масло
70 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 460
  • маз 32
  • нас. маз 16
  • въгл 12
  • захар 9
  • фибри 2
  • прот 32
  • сол 0

Продукти

2 скилидки чесън, едро нарязани
1 парче джинджифил с размера на палец, нарязано
2 зелени люти чушки, ситно нарязани (оставете семките, ако обичате по-люто)
1 малка връзка кориандър, листата отделени, стеблата едро накълцани
3 с.л. растително олио
2 глави лук, нарязани на филии
2 ч.л. куркума
2 ч.л. гарам масала
2 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян сминдух
4 пилешки филета от гърди, нарязани на кубчета със страна 2,5 см
4 пъпки карамфил
12 шушулки кардамон, семената извадени
1 пръчка канела
400 г консерва домати
150 мл кисело мляко
50 мл сметана
хлебчета чапати и ориз, за сервиране

Приготвяне

1. Сложете чесъна, джинджифила, лютите чушки и стеблата от кориандър в малката купа на кухненски робот, добавете щипка сол и смелете всичко на фина паста. Можете да сторите това и в хаванче.


2. Загрейте 2 с.л. от олиото в голяма тенджера, сложете лука и го запържете на слаб огън за 15-20 мин, докато се карамелизира. Добавете чесновата паста и увеличете температурата на котлона. След 5 мин добавете смлените подправки и пържете още 2 мин, докато освободят аромата си. Прехвърлете ароматната лучена смес в купа.


3. Сложете в съда останалата мазнина и запържете пилето от всички страни до златистокафяво. Сложете го в купа и го покрийте.


4. Върнете лучената смес в тенджерата с целите подправки, доматите и 400 г вода (изплакнете консервената кутия). Когато сосът кипне, покрийте с капака и го оставете да къкри 40 мин.


5. Върнете пилето в тенджерата и варете без капак още 10 мин, докато сосът се сгъсти и месото стане готово. Добавете киселото мляко и сметаната, посолете и поръсете с листата от кориандъра. Поднесете с чапати и ориз.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ