Лангустини със сос тартар

Шотландските лангустини се отличават със сладко и крехко месо. Ако не можете да намерите такива, използвайте големи скариди.

10 December 2012 15:00
Лангустини със сос тартар
20 мин. Средно Порции 2

  • ккал 991
  • маз 40
  • нас. маз 6
  • въгл 116
  • захар 4
  • фибри 6
  • прот 36
  • сол 2

Продукти

15 лангустини или опашки от едри скариди
олио, за пържене
140 г брашно
85 г царевично нишесте
150 мл бира
100 мл газирана вода
резени лимон и пържени картофи, за сервиране

[b]ЗА СОСА ТАРТАР[/b]
6 с.л. майонеза
1 кисела краставичка, ситно нарязана
1 с.л. каперси, изплакнати и ситно нарязани
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. магданоз, ситно нарязан
2 ч.л. естрагон, ситно нарязан

Приготвяне

1. За да направите лангустините, откъснете главите и щипките им. Сложете опашките върху дъска за рязане и с ножица срежете обвивката по дължина. Внимателно обелете лангустината, направете разрез на гърба и махнете торбичката с мастилената течност.


2. Загрейте олиото в дълбок тиган или уок – ще ви е нужно количество, изпълващо съда до височина 5-7 см. За да направите тартара, смесете всички съставки в купа и ги посолете.


3. Сложете брашното и нишестето в купа заедно с по една щедра щипка сол и черен пипер. Добавете бирата и газираната вода и разбийте всичко на рядко тесто.


4. Пуснете в тигана капка тесто – ако стане хрупкава и кафява за 30 сек, значи мазнината е достатъчно добре загряла. Потапяйте всяка лангустина в тестото и внимателно я пускайте в олиото. Докато се пържат, ги поливайте внимателно с още тесто – така ще получите наистина хрупкава панировка. Приготвяйте лангустините на порции, за да сте сигурни, че няма да препълнят тигана. Когато станат златисти отвън и изплават на повърхността, извадете ги и ги отцедете върху кухненска хартия. Поръсете лангустините със сол и ги поднесете с тартара, резени лимон и пържени картофи.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ