Английско плато

Предястие, което съчетава всички невероятни вкусове на английската закуска.

22 November 2012 10:09
Английско плато
50 мин. Средно Порции 6

  • ккал 201
  • маз 14
  • нас. маз 5
  • въгл 11
  • захар 6
  • фибри 3
  • прот 7
  • сол 1

Продукти

6 тънки ивици панчета (бекон)
25 г краве масло и малко за пържене
3 филии бял хляб, без корите, нарязан на кубчета
200 г цели диворастящи гъби или нарязани на филийки печурки
6 жълтъка (отделени един от друг)

[b]ЗА ДОМАТЕНОТО ФОНДЮ[/b]
1 кг домати
1 с.л. зехтин
3 глави воден лук, нарязан
2 скилидки чесън, смачкани
2 стръка мащерка, само листата
2 дафинови листа
1 с.л. доматено пюре

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Сложете панчетата в тавичка и я затиснете с още една. Запечете я за 15 мин, докато стане хрупкава, извадете я и я сложете да се отцежда върху кухненска хартия.


2. За да направите фондюто, пуснете доматите в кипяща вода на порции за по 8 секунди, след което бързо ги прехвърляйте в купа с ледена вода. Обелете ги, срежете ги на четвъртинки и ги почистете от семето. Два от тях нарежете на кубчета със страна 0,5 см и заделете за по-късно.


3. Запържете лука, чесъна и мащерката в зехтина за 5 мин, докато омекнат. Добавете дафиновите листа и доматеното пюре и изчакайте още няколко минути. Накрая сложете доматите и варете 15 мин, докато почти всичката вода се изпари. Махнете дафиновите листа и пасирайте сместа. Прецедете, посолете и дръжте на топло. Можете да направите фондюто предварително и да го съхраните в хладилник до два дни.


4. Загрейте маслото в тигана, докато започне да дими, изпържете кубчетата хляб до златисто от всички страни и ги отцедете върху кухненска хартия. Сложете гъбите в същия съд и ги изпържете за 2 мин, докато омекнат, като добавите малко масло, ако тиганът е твърде сух.


5. Внимателно пуснете жълтъците, един по един, в съд с кипяща вода. Варете ги 1 мин, извадете ги много внимателно и ги отцедете върху кухненска хартия.


6. За да поднесете, сипете във всяка чиния по малко фондю и отгоре разпределете гъбите. Внимателно поставете по един жълтък, поръсете с крутоните и заделените домати. Накрая сложете по една ивица панчета и посолете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ