Содена питка с плодове и подправки

Това е ароматен вариант на ирландския класически десерт, който е най-вкусен току-що изваден от фурната. Идеален е за празника на Свети Патрик.

01 October 2012 17:00
Содена питка с плодове и подправки
30 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 405
  • маз 5
  • нас. маз 2
  • въгл 79
  • захар 41
  • фибри 5
  • прот 10
  • сол 1

Продукти

100 г овесени ядки
25 г краве масло, на кубчета
200 г брашно
200 г пълнозърнесто брашно и малко за поръсване
100 г захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 1/2 ч.л. смесена подправка
50 г бели стафиди
50 г черни стафиди
50 г фурми без костилки, ситно нарязани
3 с.л. смес от захаросани плодове
450 г обезмаслено мляко
3 с.л. захар демерара

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Разбийте маслото с овесените ядки в кухненски робот или го втрийте в тях с пръсти в купа. Добавете брашното, обикновената захар, содата, смесената подправка, 1 ч.л. сол, стафидите, фурмите и захаросаните плодове и разбъркайте.



2. Залейте с млякото и разбъркайте бързо със сладкарски нож. Изсипете сместа върху набрашнена повърхност и я омесете с ръце. Оформете топка и я сложете в набрашнена тава. Поръсете я със захарта демерара, като я натиснете с ръце, за да полепне. С остър нож направете върху питката два разреза във формата на кръст. Печете 30-35 мин до получаването на хрупкава кора. Поднесете десерта горещ или студен, на дебели резени, с масло.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ