Кекс Екълс

Опитайте този вкусен и стилен британски десерт

10 July 2012 10:33
Кекс Екълс
85 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 571
  • маз 27
  • нас. маз 16
  • въгл 76
  • захар 53
  • фибри 2
  • прот 7
  • сол 1

Продукти

250 г меко масло и още за намазняване
250 г кафява захар
1 пакетче ванилена захар
4 големи яйца
350 г брашно
1 с.л. бакпулвер
100 г айрян
2 ябълки, обелени, почистени и нарязани на парченца по 1 см

[b]ЗА ПЛЪНКАТА[/b]
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. микс подправки (канела, индийско орехче, бахар)
1/4 ч.л. карамфил на прах
настърганата кора от 1 лимон
2 с.л. разтопено масло
2 с.л. кафява захар
85 г френско грозде
85 г стафиди
50 г захаросани цитрусови корички

[b]ЗА УКРАСАТА[/b]
85 г пудра захар
настъргана кора и сок от 1 лимон
няколко бучки захар, едро натрошени

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 160ºС (140ºС с обдухване). Намаслете дълбока форма за кекс с диаметър 20 см и я застелете с хартия за печене. Смесете съставките за плънката.


 


2. Сложете маслото, захарта и ванилената захар в купа и ги разбийте до бледа смес. В нея разбийте яйцата и объркайте брашното, бакпулвера, ябълките и айряна. Прехвърлете 1/2 от тестото във формата. Поръсете с плънката, като по края оставите около 2,5 см ръбче. Прехвърлете останалото тесто във формата, като започнете да го слагате от края към центъра. Запечете за 1 ч 25 мин. Забито в кекса дървено шишче трябва да излезе чисто. Оставете кекса да изстине във формата.


 


3. Смесете пудрата захар с лимонов сок, за да получите почти течна глазура. Извадете кекса от формата, поръсете го с глазурата, после и с натрошените бучки захар и лимоновата кора.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ