Селски пай

Стилно приготвена традиционна британска домашна рецепта

10 July 2012 10:25
Селски пай
170 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 884
  • маз 53
  • нас. маз 21
  • въгл 54
  • захар 7
  • фибри 5
  • прот 49
  • сол 2

Продукти

1 кг телешки джолан или плешка
2-4 с.л. олио
200 г шарен бекон
200 г лук шалот, обелен
2 стръка целина, нарязани
3 с.л. брашно
2 кубчета телешки бульон
2 с.л. сос Уорчестър
3 стръка мащерка
3 дафинови листа
300 г бейби моркови

[b]ЗА ПЮРЕТО[/b]
1,5 кг картофи, едро нарязани
25 г масло
100 мл мляко
85 г зрял чедър, настърган
2 с.л. синап на прах

Приготвяне

1. В тенджера запържете телешкото до кафяво. Извадете го и запържете бекона, лука и целината за 10 мин до златисто. С бъркане добавете брашното, натрошените кубчета бульон и постепенно налейте 1 л вода и соса Уорчестър. Сложете подправките, върнете телешкото заедно със соса, похлупете и оставете да къкри 1 ч. Добавете морковите и оставете да къкри още час, за да е много крехко. 


 


2. Сварете картофите в подсолена вода. Отцедете ги, върнете ги в тенджерата и изпарете влагата за 2 мин на слаб огън. Намачкайте ги с маслото, чедъра, млякото, синапа и сол и пипер на вкус. 


 


3. Загрейте фурната на 200ºС (180ºС с обдухване). Прецедете телешкото и зеленчуците в гевгир над тенджера. Сгъстете соса за 5 мин с варене. Накъсайте месото и го прехвърлете в дълбок съд за печене заедно със зеленчуците,  бекона и част от соса. Покрийте с пюрето. Запечете за 30 мин до златисто. Може да приготвите пая и да го оставите в хладилника до 2 дни или да го замразите до 3 месеца. Ако е бил замразен, го оставете да се отпусне и го запечете за 50–60 мин.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ