Коледен пудинг

Разнообразете празничната си трапеза с това традиционно британско коледно лакомство.

28 June 2012 16:28
Коледен пудинг
420 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

краве масло за намазване
170 г бели стафиди
170 г сушени боровинки
170 г едри черни стафиди
225 г бели хлебни трохи
2 средни яйца
170 г масло
50 г захаросани плодове, ситно нарязани
115 г тъмна захар мусковадо
кората от 1/2 лимон, ситно настъргана
1/4 ч.л. индийско орехче, прясно настъргано
1/4 ч.л. смляна канела
1 с.л. мед
100 мл мляко
няколко капки бадемова есенция
необходими са 3 х 500 мл форми за пудинг

Приготвяне

1. Намажете с масло формите. Сложете всички съставки в голяма купа и ги разбъркайте много добре. Разпределете сместа в трите форми.


 


2. Вземете 3 парчета маслоустойчива хартия и нагънете средата на всяко от тях, за да оставите място за надигане по време на топлинната обработка. Покрийте всеки пудинг с нагънато парче хартия, а след това и с нагънато парче алуминиево фолио. Пристегнете ги с конец, като оставите допълнително от двата края, за да вдигнете формите.


 


3. Ако имате голям съд за варене на пара, сварете пудингите наведнъж, като внимавате да не оставите съда без вода. В противен случай ги варете един по един, като ги съхранявате в хладилник до началото на топлинната обработка.


 


4. Ако нямате такъв съд, сложете форма за рязане на сладки или пръстен за мъфини на дъното на 4-литрова тенджера. Сложете едната форма за пудинг върху пръстена (така ще сте сигурни, че формата за пудинг няма да се спука) и добавете вряла вода на височина 15 см от дъното. Сложете тенджерата на слаб огън и оставете водата да къкри 4 ч, като доливате още вряла вода, когато е нужно.


 


5. Когато пудингите изстинат, увийте ги в алуминиево фолио и ги приберете на хладно и тъмно място, където ще издържат до 1 година.


 

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ