Класически викториански коледен сладкиш

Трябва да направите този сладкиш поне три седмици преди Коледа – ако го ядете прекалено рано, ще бъде ронлив.

28 June 2012 16:20
Класически викториански коледен сладкиш
270 мин. Средно Порции 16

  • ккал 528
  • маз 18
  • нас. маз 9
  • въгл 88
  • захар 76
  • фибри 2
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

175 г светли стафиди
350 г глазирани череши, изплакнати, подсушени и срязани на четвъртинки
500 г боровинки
350 г едри черни стафиди
150 мл шери и още малко за поливане
кората на 2 портокала, ситно настъргана
250 г краве масло и малко за намазване
250 г захар мусковадо
4 яйца
1 с.л. мед
75 г бланширани бадеми, нарязани
250 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.л. „смесена подправка“

Приготвяне

1. Сложете всички сухи плодове в кутия с капак, залейте ги с шерито, добавете портокаловата кора и разбъркайте. Похлупете и оставете плодовете да киснат 3 дни, като разбърквате всекидневно.


 


2. Намажете с масло 23-сантиметрова дълбока форма за сладкиши и я покрийте с два пласта намаслена маслоустойчива хартия. Загрейте фурната на 140°С (120°С с обдухване). Сложете маслото, захарта, яйцата, меда и бадемите в голяма купа и разбийте много добре. Добавете брашното, бакпулвера и „смесената подправка“ и бъркайте, докато сместа ги поеме напълно. Сложете напоените плодове и разбъркайте отново. Изсипете тестото във формата и подравнете повърхността.


 


3. Изпечете сладкиша в средата на фурната за 4-4½ ч или докато стане стегнат на допир и наситено златистокафяв отгоре. Проверете след 2 ч и ако идеалният цвят е налице, покрийте го с алуминиево фолио. Сладкишът е готов, когато дървено шишче, прободено в средата, излиза чисто. Оставете го да изстине във формата.


 


4. Когато сладкишът се охлади, надупчете повърхността му с клечка за зъби на равни разстояния и го полейте с още малко шери, за да се напои. Увийте напълно изстиналия сладкиш с двоен пласт маслоустойчива хартия, а след това в алуминиево фолио, и го приберете на хладно за не повече от 3 месеца, като периодично го напоявате с още шери. Не махайте хартията, в която е печен, по време на съхранението, защото тя го поддържа сочен.


 
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ