Тарка дал

Това е пикантно индийско ястие с червена леща.

08 June 2012 17:12
Тарка дал
15 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 434
  • маз 12
  • нас. маз 7
  • въгл 59
  • захар 3
  • фибри 5
  • прот 25
  • сол 0

Продукти

400 г червена леща
8 тънки резена обелен корен от джинджифил
1 дафинов лист
50 г масло
10 скилидки чесън, тънко нарязани
4 ч.л. семена кимион
1 ч.л. сушена люта чушка, стрита
варен ориз, за сервиране

Приготвяне

1. Сложете лещата в тенджера заедно с джинджифила, дафиновия лист и 1 л вода. След като кипне, намалете огъня и оставете да къкри около 10-15 мин, като обирате и изхвърляте пяната от повърхността, докато лещата омекне.



2. Докато лещата се вари, разтопете маслото в малък тиган на умерен огън. Щом образува пяна, добавете чесъна, кимиона и лютата чушка. Разбърквайте в продължение на 1-2 мин, докато чесънът леко покафенее.



3. Сервирайте лещата върху подложка от сварения ориз, полейте отгоре с чесновото масло и подправете със сол и черен пипер.




Съвет
Червената леща е полезен продукт и е добре винаги да разполагате с нея. Тя е хранителна, лесна за приготвяне и има великолепен вкус на орехи, който може да бъде подчертан с различни подправки.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ