Печен фазан

Ако до момента не сте опитвали дивеч, фазанът е едно добро начало благодарение на деликатния си аромат. Опитайте да отделите бутчетата от гърдите и да ги готвите по-дълго – така тъмното и бялото месо ще са идеално изпечени.

08 June 2012 11:27
Печен фазан
75 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 766
  • маз 46
  • нас. маз 16
  • въгл 38
  • захар 22
  • фибри 9
  • прот 52
  • сол 2

Продукти


[b]ЗА ФАЗАНА[/b]
1 фазан, подготвен за печене, без краката (вижте съветите за успех)
1 с.л. олио
1 ивица пушен бекон
2 моркова, едро нарязани
1 стрък праз, едро нарязан
2 стръка целина, едро нарязани
1 глава лук, едро нарязана
1 глава чесън, срязана на две
1 стрък мащерка
250 г пресен пилешки бульон
пюре от моркови за поднасяне (виж рецептата)

[b]ЗА КАРТОФИТЕ[/b]
1 средно голям картоф
1 с.л. олио
2 ивици пушен бекон
1 стрък мащерка
100 мл пресен пилешки бульон

Приготвяне


1. Започнете с картофите. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Подравнете широката страна на картофа и го срежете на две по дължина, така че да може да стои стабилно в тигана. В тиган запържете бекона за 2 мин, докато стане хрупкав. Сложете го настрана и на силен огън запържете резените картоф до златисто за около 3 мин от всяка страна.


 


2. Добавете мащерката, залейте с бульона и сложете картофите във фурната, докато готвите фазана.


 


 


 


 


 


3. Посолете фазана добре. Загрейте олиото в съд, подходящ за фурна, и запържете парчетата, обръщайки ги с щипка, докато променят цвета си от всички страни. Това ще ви отнеме около 10 мин.


 


 


 


 


4. Извадете птицата от съда и добавете още малко олио. Запържете бекона за 1 мин, след което добавете зеленчуците и мащерката. Усилете огъня и ги запържете наистина добре. Наместете бутчетата между зеленчуците, сложете гърдите отгоре и печете във фурната без капак 25 мин.


 


 


5. Извадете гърдите и ги оставете на топло да почиват. Залейте бутчетата с бульона и върнете съда във фурната за още 20 мин. Междувременно притоплете внимателно пюрето от моркови с бучка масло.


 


 


 


6. Извадете бутчетата и ги оставете настрана. С преса за картофи намачкайте зеленчуците в соса, за да го сгъстите. Посолете и прецедете соса в купа. Извадете картофите от фурната и нарежете бекона при тях на малки късчета. Вече сте готови да нарежете фазана и да подредите блюдото.


 


 


Пюре от моркови със звездовиден анасон

Запържете 3 ситно нарязани моркова в малка бучка краве масло за 5 мин. Добавете 100 мл пилешки бульон и 1 звезда анасон.
Посолете и оставете морковите на огъня 15 мин, докато омекнат. Ако е необходимо, добавете още бульон, но имайте предвид, че накрая трябва да се е редуцирал почти изцяло. Сложете в съда 2 с.л. сметана и отново я кипнете. Извадете анасона и пасирайте на възможно по-гладка смес. В хладилник издържа до 2 дни, а във фризер – 3 месеца.


Тайни от кухнята на Гордън Рамзи
Как се отделят бутчетата на пернат дивеч


1. Натиснете бутчетата встрани от тялото и с остър нож внимателно срежете ставата.


 


 


 


 


 


2. Когато стигнете до костта, извадете бутчето от ямката и го извийте назад към гърба.


 


 


 


 


 


3. Отрежете месото около ямката, за да получите добре оформена порция. Повторете с другото бутче.


 


 


 


 


 


4. За да оформите добре гръдната част, отрежете фенера.


 


 


 


 


 


Подредете блюдото като професионалист


1. Отделете филетата от костта с правилни срезове. Срежете всяко от тях на две. Срежете бутчетата през ставите. Картофите също разполовете под ъгъл.


 


 


 


 


2. Сложете голяма лъжица от пюрето в единия край на чинията, както е показано на снимката.


 


 


 


 


 


3. Подредете парчетата месо, подпирайки ги едно към друго, а отстрани сложете парче картоф.


 


 


 


 


 


4. Поръсете гърдите с нарязания бекон, полейте със соса и поднесете.


 


 


 


 


 


Съвети за успех

• Не се изкушавайте да използвате за соса бульон на кубчета или концентрат, защото ще лишите ястието от вкуса на пресен бульон, сгъстен с намачкани зеленчуци вместо с брашно.
• Женските фазани са малко по-дребни от мъжките, но се смята, че са по-вкусни и по-крехки. Аз не се съобразявам особено с това старо схващане и обикновено избирам птицата, която изглежда най-добре.
• Понякога карантиите на птицата, сложени в найлоново пликче, са поставени в коремната й кухина, така че проверете, преди да я сложите в тенджерата.
• Както при всеки дивеч, внимавайте за сачми. Обикновено те се откриват лесно, тъй като на мястото на попадението се вижда разкъсване.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ