Преобразено тирамису

Вижте как да приготвите по-лека версия на класическия италиански десерт, без да правите компромис с вкуса

15 May 2012 10:39
Преобразено тирамису
10 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 220
  • маз 10
  • нас. маз 6
  • въгл 26
  • захар 17
  • фибри 0
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

250 мл горещо силно кафе, за предпочитане прясно смляно
1 с.л. нерафинирана тръстикова захар
4 с.л. марсала или друго сладко вино
18 броя бишкоти, за предпочитане Савоярди

[b]ЗА ПЪЛНЕЖА[/b]
1 с.л. нерафинирана тръстикова захар
1 с.л. царевично брашно
150 мл полуобезмаслено прясно мляко
1 яйце
1/2 шушулка ванилия, разделена по дължина
85 г полуобезмаслена сметана
1 с.л. марсала
140 г леко маскарпоне
100 г леко крем сирене
1/2 ч.л. какао на прах, за поръсване
малини, за поръсване, по желание

Приготвяне

1. Най-напред пригответе течността, в която да накиснете бишкотите. Объркайте кафето и захарта и ги сипете в плитък огнеупорен съд. Добавете марсала и оставете да се охлади.



2. Междувременно пригответе пълнежа. Сложете захарта и царевичното брашно в средноголям тиган, за предпочитане незалепващ. Добавете 1 с.л. от млякото, за да се получи рядка гладка паста. Разделете жълтъка и белтъка, поставете белтъка в средноголяма купа и я оставете настрана, а жълтъка сложете в тигана. Объркайте жълтъка с пастата и добавете останалото мляко. Прибавете към сместа семената от шушулката ванилия, а след това и самата шушулка. Оставете на умерен огън за 8–10 мин, като не оставяте сместа да заври и разбърквате непрестанно, докато се сгъсти достатъчно, че да полепва по лъжицата. Свалете от огъня, извадете шушулката ванилия и добавете сметаната и 1 с.л. марсала. Прехвърлете сместа в купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете, докато изстине.




3. Покрийте форма с размери 23 х 13 х 6 см с прозрачно фолио, като оставите да излиза и от двете страни. Объркайте маскарпонето и крема сиренето и ги добавете към вече изстиналия яйчен крем. Разбийте белтъка на твърда пяна и го добавете към пълнежа с голяма метална лъжица.







4. Потопете една бишкота в сместа с кафето, оваляйте я за няколко секунди, за да поеме, и я извадете, преди да се размекне и да се разпадне. Поставете я надлъжно на дъното на формата. Повторете процедурата с още 5 бишкоти. Ако е необходимо, ги изрежете така, че да покрият дъното.


 


 



5. Разпределете върху тях половината пълнеж и повторете процедурата по накисване с още 6 бишкоти, които наредете отгоре. Върху тях сипете останалата плънка.


 









6. Накиснете останалите бишкоти и завършете с тях. Покрийте с фолиото, което се подава отстрани. Оставете в хладилника за една нощ.










7. Преди да сервирате, прехвърлете върху голяма чиния и внимателно отстранете фолиото. Поръсете отгоре с какао и малини. Нарежете и поднесете същия ден.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ