Ароматен рибен тажин

Тажин от тилапия, маринована в лимонов сок и подправки, с домати, чушки, картофи и маслини

09 May 2012 10:18
Ароматен рибен тажин
40 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 282
  • маз 11
  • нас. маз 2
  • въгл 24
  • захар 7
  • фибри 5
  • прот 24
  • сол 3

Продукти


[b]ЗА МАРИНАТАТА И РИБАТА[/b]
2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън, нарязани
4 ч.л. смлян кимион
2 ч.л. червен пипер
1 връзка кориандър, нарязана
1 ч.л. сол
сокът и настърганата кора на 1 лимон
8 филета тилапия без кожата (по 100 г всяко)

[b]ЗА ТАЖИНА[/b]
2 с.л. зехтин
2 глави лук, тънко нарязани
2 скилидки чесън, нарязани
2 ч.л. смлян кимион
2 ч.л. червен пипер
1,2 кг нарязани домати от консерва
500 мл рибен бульон
175 зелени маслини, пълнени с чушка
4 зелени чушки, нарязани
500 г дребни млади картофи

Приготвяне

1. За маринатата шермула сложете зехтина, чесъна, кимиона, пипера, 3/4 от кориандъра и солта в купа. Добавете лимоновия сок и разбийте с блендер. Намажете рибата с 1/2 от маринатата и я оставете настрана да постои.



2. Запържете лука и чесъна в зехтина за 4-5 мин. Добавете пипера и кимиона и пържете още 2 мин. Сложете доматите, бульона, маслините, лимоновата кора и останалата марината. Объркайте и оставете да къкри без капак за 10 мин.



3. Добавете чушките и разполовените картофи и ги оставете да къкрят 15-20 мин. Ако искате да замразите тажина, отделете половината сос.



4. Объркайте останалия кориандър в тажина и сложете филетата риба отгоре. Може да отделите 4 филета и да ги замразите. Гответе 4-6 мин, докато рибата се свари. Сервирайте тажина с ориз басмати, по желание сварен с малко шафран.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ