Агнешко на скара по марокански

Ароматите на това блюдо са характерни за мароканското мешуи, много подобно на българското чеверме. Тук размерите са намалени, за да може месото да се изпече на скара

25 April 2012 16:48
Агнешко на скара по марокански
50 мин. Средно Порции 8

  • ккал 734
  • маз 45
  • нас. маз 22
  • въгл 1
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 81
  • сол 0

Продукти

50 г меко краве масло
3 с.л. зехтин
2 ч.л. смлян кимион
2 ч.л. кориандър на прах
2 ч.л. червен пипер
1 с.л. листа от мащерка
3 скилидки чесън, смачкани
кората и сокът от 1 лимон
1 ч.л. хариса
2,5 кг агнешко бутче, обезкостено и подготвено (витже как в goodfood.bg)

[b]ЗА СОСА[/b]
1 ч.л. хариса
1 шепа свежи листа от кориандър, едро нарязани
300 г кисело мляко

Приготвяне

Във времето за подготовка не е включено времето за мариноване и почивка на месото.


1. Смесете маслото и зехтина в купичка, добавете подправките, мащерката, чесъна, кората и сока от лимона, харисата, 1 ч.л. сол и много черен пипер. Разбъркайте много добре.



2. Сложете месото в голяма тава и го намажете добре с маринатата. Покрийте го хлабаво с алуминиево или с опаковъчно фолио и го оставете да поеме ароматите за не по-малко от два часа, а по-възможност – до следващия ден.



3. Направете обилна жар и загрейте скарата много добре. Сложете върху нея месото с по-мазната страна надолу и го печете 5 мин, докато покафенее добре. Обърнете го и печете още 5 мин от другата страна.



4. Издърпайте въглените към края на огнището, за да намалите температурата, и оставете месото да се пече още 30–40 мин, като периодично го обръщате. При това време на печене месото ще остане розово.



5. Прехвърлете месото в голяма тава и го покрийте плътно с алуминиево фолио. Оставете го да почине 10–15 мин.



6. Пригответе соса, като разбъркате харисата с киселото мляко, кориандъра и малко сол. Нарежете агнешкото на дебели резени и го поднесете със соса и с кускус, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ