Печено пиле с картофи

Апетитно лимоново пиле с млади картофи, мащерка и розмарин

03 April 2012 11:51
Печено пиле с картофи
100 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 670
  • маз 40
  • нас. маз 11
  • въгл 28
  • захар 7
  • фибри 2
  • прот 51
  • сол 0

Продукти

1,5 кг цяло пиле
6 лимона, разполовени
4 стръка розмарин
2 глави лук, срязани на четири
9 скилидки чесън
1 с.л. нарязани листа от мащерка
2 с.л. зехтин
500 г дребни млади картофи, разполовени
3 стръка лимонова мащерка

Приготвяне

Винаги е удобно просто да сложите тавата на масата, така че грейви сосът е по желание. Тази лимонова версия е изключително подходяща за лятото.


1. Загрейте фурната на 190ºС (170ºС с обдухване). Напълнете коремната кухина на пилето с два разполовени лимона, 2 стръкчета розмарин, 4 четвъртинки лук и овкусете. Сложете пилето в
голяма тава.



2. Смачкайте 3 скилидки чесън, сложете ги в купичка с накълцаната мащерка и зехтина, смесете добре и намажете пилето. Овкусете го.



3. Сложете картофите около пилето с останалите лимони и лук, розмарина, целите скилидки чесън и стръкчетата лимонова мащерка. Запечете на фурна за 1 ч и 20 мин, като обърнете картофите един-два пъти. Пилето е готово, когато прободете бутчето с шишче и потече бистър сок.



4. Извадете пилето в плато или върху дъска и го оставете да почине около 15–20 мин. Когато вадите пилето, нека сокът да се отцеди в тавата, ще ви е нужен за грейви соса. Ако се налага, увеличете фурната до 200ºС и запечете картофите за още 10–15 мин.



5. Ако искате да направите грейви, извадете картофите от тавата с решетеста лъжица и ги оставете в купа. В тавата намачкайте сока от печенето, подправките, лимона и чесъна и добавете малко вода, ако стане на гъста каша. Прецедете сместа, опитайте грейви соса на вкус и го овкусете, ако е нужно. Изнесете всичко на масата в градината, за да може хората да се обслужват сами.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ