Сьомга на пара с ароматна майонеза

Деликатният аромат на сьомгата се съчетава отлично с острия вкус на майонезата. Това блюдо е чудесна алтернатива на печеното, ако предпочитате да поднесете нещо по-леко

09 March 2012 15:32
 Сьомга на пара с ароматна майонеза
60 мин. Средно Порции 12

  • ккал 559
  • маз 50
  • нас. маз 6
  • въгл 1
  • захар 1
  • фибри 0
  • прот 26
  • сол 0

Продукти

2 филета от сьомга, около 1,5 кг всяко, вижте стъпка 1
зехтин за намазване
1 лимон, на резени
1 връзка копър, нарязан
1 малка глава резене, на тънки резени
6 с.л. бяло вино

[b]ЗА МАЙОНЕЗАТА[/b]
2 жълтъка
1 ч.л. дижонска горчица
450 мл рапично или слънчогледово олио
2 с.л. бял винен оцет
1 с.л. лимонов сок
6 с.л. ситно нарязани зелени подправки като сибирски лук, копър, магданоз и естрагон

[b]ЗА ПОДНАСЯНЕ[/b]
1 краставица, нарязана с картофобелачка на дълги тънки ивици
нарязан магданоз
кръгчета лимон

Приготвяне


1. Филетата трябва да бъдат почистени от кожа и кости. Ако в магазина не могат да направят това, ще трябва да го сторите вие. Прокарайте ръка от вътрешната страна на всяко от филетата и ако усетите кост, изтеглете я внимателно с пинсета. За кожата ви е нужен много остър нож, за предпочитане – за филетиране. Сложете филето с кожата надолу върху дъска с тясната част към вас. Вкарайте ножа между месото и кожата при опашката. Размърдайте го, за да освободите и да отделите кожата. Хванете здраво кожата откъм опашката, която сте освободили, и прокарайте острието на ножа напред, за да отделите останалата част от месото, като го държите почти успоредно на дъската отдолу.




2. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намажете със зехтин много голямо парче алуминиево фолио (използвайте ролка с широчина над стандартната – продават се в големите вериги супермаркети). Сложете върху него едното филе и го поръсете с нарязания лимон, копъра и половината резене. Посолете щедро.  Сложете отгоре другото филе с вътрешната част надолу. Посолете и полейте с виното.



3. Покрийте с втори лист намаслено фолио и завийте краищата му с това на първия, за да получите пакет. Той трябва да бъде възможно по-обемист, за да има място за повече пара. Сложете го в тава и печете 1 ч. Извадете рибата и я оставете да изстине във фолиото за 10 мин.



4. Докато сьомгата е във фурната, пригответе майонезата. Сложете жълтъците и горчицата в купа заедно с щипка сол. Отсипете олиото в мерителна чаша или каничка.  Разбийте жълтъците набързо и започнете да добавяте олиото по няколко капки, без да преставате да разбивате.



5. Когато майонезата започне да стяга, започнете да доливате мазнината на струйка. Продължавайте, докато сосът поеме всичкото олио. Ако в някой момент майонезата се пресече, можете да я спасите, като разбиете нов жълтък в чиста купа и бавно прибавите пресечената.



6. Когато майонезата стане готова, бавно добавете оцета и лимонов сок на вкус. Подправете я със сол и черен пипер, сложете зелените подправки и разбъркайте. Оставете я на хладно, докато сьомгата стане готова.



7. Сложете краставицата в купа с малко копър и останалото резене. Когато изминат 10 мин от изваждането на сьомгата от фурната, срежете фолиото и прехвърлете филетата в продълговато плато. Поръсете с копър и гарнирайте с лимоновите кръгчета. Поднесете рибата с ароматната майонеза и със салатата от краставици.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ