Кекс Батенберг

Този красив кекс се приготвя изненадващо лесно и е много вкусен - просто следвайте стъпките на рецептата, която ви предлагаме, и резултатът ще изненада дори самите вас

24 February 2012 15:44
Кекс Батенберг
60 мин. Лесно Порции 20

  • ккал 524
  • маз 25
  • нас. маз 10
  • въгл 71
  • захар 61
  • фибри 2
  • прот 7
  • сол 0

Продукти


[b]ЗА БАДЕМОВИЯ ПАНДИШПАН[/b]
175 г много меко масло
175 г кафява захар
140 г брашно с набухвател
50 г смлени бадеми
1/2 ч.л. бакпулвер
3 средноголеми яйца
няколко капки ванилова есенция
няколко капки бадемова есенция

[b]ЗА РОЗОВИЯ ПАНДИШПАН[/b]
съставките за бадемовия пандишпан в същите количества плюс розова хранителна боя (вижте съвета)

[b]ЗА СГЛОБЯВАНЕТО[/b]
200 г конфитюр от праскови
1 кг бял марципан
малко пудра захар, за поръсване

Приготвяне

Получават се 2 кекса, всеки от които се реже на 10 парчета.


1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и покрийте с хартия за печене дъното и стените на 20-сантиметрова квадратна тава. Сложете съставките за бадемовия пандишпан в купа и ги разбийте с миксер на гладка смес. Изсипете я в едната тавичка, загладете я добре и печете 25-30 мин, докато при пробождане с дървено шишче то излезе чисто. Охладете пандишпана в тавата за 10 мин, след което го извадете да изстива на решетка, докато приготвяте другия.2. Застелете тавичката отново. Разбийте съставките за розовия пандишпан, също както сторихте с бадемовия, изсипете сместа и печете както преди. Охладете и втория пандишпан.
3. За да сглобите кекса, загрейте конфитюра, докато се втечни, и го прецедете. Изрежете внимателно кората от трите страни на бадемовия пандишпан. Измерете дебелината му и отрежете от него 4 ивици със същата ширина, тоест с квадратно сечение. Остатъците изяжте или изхвърлете. Повторете процедурата с розовия пандишпан.
4. Сложете 2 бадемови и 2 розови парчета едно до друго и ги подравнете на дължина. Разточете половината марципан върху поръсена с пудра захар повърхност на лист с дебелина около 0,5 см. Намажете го с конфитюр. Сложете на около 4 см от единия край едно бадемово и едно розово парче едно до друго с малко конфитюр между тях. Намажете ги и отгоре и поставете върху тях другите две парчета, но в обратен ред, за да получите ефект на шахматна дъска. Подравнете марципана по дължината на парчетата.
5. Внимателно повдигнете марципана и с ръце завийте кекса с него, като оставите малък борд в основата. Отрежете марципана и от другата страна, за да получите същия борд, и го притиснете с пръст или с вилица. Ако желаете, отбележете местата на 9-те среза с вилица.


6. Сглобете и втория кекс Батенберг по същия начин. Този десерт може да бъде съхранен в плътно затваряща се кутия или добре увит във фолио до 3 дни в хладилник, или до един месец във фризер.


 


Съвет


Ако искате да използвате естествена течна хранителна боя, имайте предвид, че тя избледнява при термична обработка. Не е изключено и да промени цвета си, затова, ако държите на розовото, първо опитайте как оцветителят реагира на температура.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ