Кекс Батенберг

Този красив кекс се приготвя изненадващо лесно и е много вкусен - просто следвайте стъпките на рецептата, която ви предлагаме, и резултатът ще изненада дори самите вас

24 February 2012 15:44
Кекс Батенберг
60 мин. Лесно Порции 20

  • ккал 524
  • маз 25
  • нас. маз 10
  • въгл 71
  • захар 61
  • фибри 2
  • прот 7
  • сол 0

Продукти


[b]ЗА БАДЕМОВИЯ ПАНДИШПАН[/b]
175 г много меко масло
175 г кафява захар
140 г брашно с набухвател
50 г смлени бадеми
1/2 ч.л. бакпулвер
3 средноголеми яйца
няколко капки ванилова есенция
няколко капки бадемова есенция

[b]ЗА РОЗОВИЯ ПАНДИШПАН[/b]
съставките за бадемовия пандишпан в същите количества плюс розова хранителна боя (вижте съвета)

[b]ЗА СГЛОБЯВАНЕТО[/b]
200 г конфитюр от праскови
1 кг бял марципан
малко пудра захар, за поръсване

Приготвяне

Получават се 2 кекса, всеки от които се реже на 10 парчета.


1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и покрийте с хартия за печене дъното и стените на 20-сантиметрова квадратна тава. Сложете съставките за бадемовия пандишпан в купа и ги разбийте с миксер на гладка смес. Изсипете я в едната тавичка, загладете я добре и печете 25-30 мин, докато при пробождане с дървено шишче то излезе чисто. Охладете пандишпана в тавата за 10 мин, след което го извадете да изстива на решетка, докато приготвяте другия.2. Застелете тавичката отново. Разбийте съставките за розовия пандишпан, също както сторихте с бадемовия, изсипете сместа и печете както преди. Охладете и втория пандишпан.
3. За да сглобите кекса, загрейте конфитюра, докато се втечни, и го прецедете. Изрежете внимателно кората от трите страни на бадемовия пандишпан. Измерете дебелината му и отрежете от него 4 ивици със същата ширина, тоест с квадратно сечение. Остатъците изяжте или изхвърлете. Повторете процедурата с розовия пандишпан.
4. Сложете 2 бадемови и 2 розови парчета едно до друго и ги подравнете на дължина. Разточете половината марципан върху поръсена с пудра захар повърхност на лист с дебелина около 0,5 см. Намажете го с конфитюр. Сложете на около 4 см от единия край едно бадемово и едно розово парче едно до друго с малко конфитюр между тях. Намажете ги и отгоре и поставете върху тях другите две парчета, но в обратен ред, за да получите ефект на шахматна дъска. Подравнете марципана по дължината на парчетата.
5. Внимателно повдигнете марципана и с ръце завийте кекса с него, като оставите малък борд в основата. Отрежете марципана и от другата страна, за да получите същия борд, и го притиснете с пръст или с вилица. Ако желаете, отбележете местата на 9-те среза с вилица.


6. Сглобете и втория кекс Батенберг по същия начин. Този десерт може да бъде съхранен в плътно затваряща се кутия или добре увит във фолио до 3 дни в хладилник, или до един месец във фризер.


 


Съвет


Ако искате да използвате естествена течна хранителна боя, имайте предвид, че тя избледнява при термична обработка. Не е изключено и да промени цвета си, затова, ако държите на розовото, първо опитайте как оцветителят реагира на температура.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ