Шоколадов кекс Ърл Грей

Лесен кекс с натурален шоколад и фин аромат на чай

22 February 2012 17:09
Шоколадов кекс Ърл Грей
40 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 514
  • маз 37
  • нас. маз 17
  • въгл 34
  • захар 29
  • фибри 3
  • прот 10
  • сол 0

Продукти

листата от 2 пакетчета чай Ърл Грей
100 мл горещо мляко
250 г качествен натурален шоколад (ние използвахме със 78% какао)
200 г краве масло, на кубчета
140 г смлени бадеми
6 яйца, белтъците и жълтъците отделени
200 г захар
какао, пудра захар и сметана за поднасяне

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намаслете и покрийте с хартия за печене дъното и стените на 22-сантиметрова разглобяема форма за кекс, така че хартията да стърчи с 2,5 см над горния ръб.



2. Разтопете на водна баня шоколада с маслото и щипка сол. Сложете последователно бадемите, жълтъците и накиснатия в млякото чай, като бъркате постоянно. Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и отново разбийте на твърд сняг. Изсипете ги при шоколадовата смес, разбъркайте внимателно и прехвърлете всичко във формата. Печете 30-35 мин – кексът трябва все още да потрепва леко при допир. Оставете го да изстине във формата.



3. Внимателно извадете кекса от формата и го сложете в чиния за поднасяне. Поръсете го с какао и пудра захар, нарежете го на парчета и поднесете със сметана.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ