Киш с рукола, гъби и бекон

Предлагаме ви рецепта за топящо се в устата печиво, която изключва грешки при приготвянето

21 February 2012 15:31
Киш с рукола, гъби  и бекон
100 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 438
  • маз 34
  • нас. маз 17
  • въгл 20
  • захар 3
  • фибри 2
  • прот 15
  • сол 2

Продукти


[b]ЗА ОСНОВАТА[/b]
250 г брашно
1 ч.л. морска сол
125 г студено масло, на кубчета
1 с.л. листа от мащерка
1 яйце, разбито
1 с.л. зехтин, за намазване на формата
1 жълтък, за глазура

[b]ЗА КРЕМА[/b]
3 яйца
3 жълтъка
200 мл сметана
200 мл мляко
малка връзка естрагон, само листата, нарязани

[b]ЗА ПЛЪНКАТА[/b]
200 г пушен бекон, едро накълцан
5 с.л. зехтин
1 голяма глава червен лук, нарязан
2 глави червена цикория, листата накъсани
250 г печурки, нарязани
200 г дива рукола
100 г грюер, настърган
100 г зрял чедър, настърган

Приготвяне

За основата


1. От брашното, солта, маслото и мащерката направете трохи. Добавете разбитото яйце и 1 с.л. леденостудена вода и омесете меко тесто. Увийте го в опаковъчно фолио и го оставете в хладилника за поне 20 мин.









2. Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Намажете дълбока 24-сантиметрова разглобяема тава за тарти със зехтин и посолете. Заделете малко парче от тестото, а  останалото разточете върху набрашнена повърхност на кръг с диаметър 38-40 см. Прехвърлете го с точилка върху тавата и го уплътнете към дъното и стените. Оставете излишното да стърчи.




3. С малкото парче тесто уплътнете основата по извивките на съда. Оставете малко от него за по-късно (вижте съветите). Надупчете тестото с вилица и приберете тавата във фризера за поне 30 мин. Отрежете парче хартия за печене, по-голямо от тавата, намачкайте я добре и я сложете плътно върху тестото.




4. Напълнете формата със зърна за печене и я сложете във фурната за 20 мин. Махнете хартията и намажете основата с жълтъка. Сложете я във фурната за още 5 мин, извадете, намажете отново и печете още 10-15 мин до получаването на златиста глазура. Извадете я и намалете фурната на 140°С (120°С с обдухване).




За крема и плънката


1. За да приготвите крема, разбийте яйцата, жълтъците, сметаната и тароса с малко сол.













2. Заемете се с плънката. Запържете бекона за около 5 мин, докато стане кафяв и хрупкав. Добавете 2 с.л. зехтин и задушете лука и цикорията заедно с бекона за още 5 мин, като разбърквате често.  Прецедете и прехвърлете продуктите в купа.









3. Загрейте още 2 с.л. зехтин и запържете гъбите на силен огън за 3-5 мин, като бъркате постоянно. Отцедете ги и ги сложете в купата. В същия тиган задушете и руколата, докато омекне, и я оставете да изстине.









4. Сложете сирената и руколата в крема и разбийте с пасатор. Добавете останалите съставки и разбъркайте добре.











За да завършите киша
1. Сложете основата пак във фурната при леко изтеглена навън решетка и там изсипете в нея колкото може повече от плънката. Върнете решетката докрай и печете 50 мин – 1 ч, докато кишът стегне в средата.









2. Извадете го и изрежете стърчащите краища по ръба на тавата. Най-лесно е да го сторите с малък назъбен нож. Охладете киша поне 1 ч преди да го извадите от тавата и да го поднесете.


 








СЪВЕТИТЕ НА ГОРДЪН

ИДЕАЛНО ТЕСТО

* След като съставките са се смесили добре, омесете тестото съвсем за кратко, защото по-продължителната обработка ще го направи жилаво и еластично. Много важно е да го оставите да престои поне 20 мин преди да го разточите.

* Когато извадите тестото от хладилника, то ще бъде твърдо. Начукайте го с точилката и го омесете преди да го разточите.

* Тестото за тази рецепта е ароматизирано с мащерка, но вие можете да я замените с розмарин или накълцан сибирски лук.



БЕЗУПРЕЧНА ОСНОВА

* Започнете като разточите тестото на дебел лист и го уплътните добре към съда с пръсти.

* Използвайте малка топка сурово тесто, за да притиснете разточеното плътно към ръбовете и извивките на стената.

* Оставете тестото да излиза отвъд ръба, за да му оставите възможност да се свие. Излишното ще изрежете след изпичането и ще имате равномерни стени.

* За да не се надигне при печенето, използвайте топчета за печене, зърна зрял боб или ориз. След като ги охладите, приберете ги, за да ги използвате отново.

* След изпичането проверете основата за пукнатини и ако намерите, запълнете ги със сурово тесто. Ако има някакви цепнатини, плънката ще проникне през тях и блатът ще стане клисав. Затова аз намазвам почти изпечената основа с жълтък, който я запечатва като лаково покритие.

АРОМАТНА ПЛЪНКА

* За да получите добре овкусена плънка, опитайте я сурова преди изпичането – имайте предвид, че беконът и сиренето са солени.

* Кремът трябва да свързва основните продукти, а не те да плуват в него. Затова първо сложете тях в основата с помощта на черпак и после допълнете с течния крем.

* Можете да използвате любимите си продукти вместо тези тук. Сложете други зеленчуци или заменете бекона с пушена сьомга.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ