Ароматни кюфтенца от нахут с доматен сос

Непретенциозна, бърза и много вкусна вегетарианска вечеря

02 February 2012 15:22
Ароматни кюфтенца от нахут с доматен сос
20 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 607
  • маз 19
  • нас. маз 6
  • въгл 85
  • захар 9
  • фибри 6
  • прот 30
  • сол 2

Продукти

2 филийки бял хляб, без корите и натрошен на парченца
75 г пармезан, 50 г нарязан на парчета и 25 г настърган
400 г консерва нахут, отцеден
3 скилидки скилидки чесън, 2 нарязани на едро и 1 смачкана
2 ч.л. сух риган
шепа листа босилек, нарязани
1 яйце, разбито
1 с.л. зехтин плюс още малко за намазване
550 мл доматено пюре (пасата) с лук и чесън
200 г спагети, лингуини или талятели

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°C (200°C с обдухване). В кухненски робот раздробете на трохи хляба и парчетата пармезан, след което добавете нахута, нарязания чесън, половината от ригана, няколко листа босилек и малко сол и пипер. Разбийте сместа, докато започне да става на тесто, и без да изключвате робота, добавете, колкото е необходимо, от яйцето, за да я спои. Оформете 18 кюфтенца. Наредете ги в намаслена тавичка и ги запечете за 15 мин, като на половината време ги обърнете.



2. Междувременно в голям тиган запържете в зехтина смачканата скилидка чесън за около минута. Добавете доматеното пюре, останалия риган, малко сол и пипер и оставете соса да къкри, докато кюфтенцата се изпекат. Сварете пастата според инструкциите върху опаковката.



3. Аранжирайте кюфтенцата върху пастата и добавете доматения сос и остатъка от босилека. Поръсете с настъргания пармезан и сервирайте.


 


Съвет
Преди да започнете оформянето на кюфтенцата, намажете ръцете си с малко олио, за да не полепва нахутената смес по пръстите ви.

Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ