Ароматни кюфтенца от нахут с доматен сос

Непретенциозна, бърза и много вкусна вегетарианска вечеря

02 February 2012 15:22
Ароматни кюфтенца от нахут с доматен сос
20 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 607
  • маз 19
  • нас. маз 6
  • въгл 85
  • захар 9
  • фибри 6
  • прот 30
  • сол 2

Продукти

2 филийки бял хляб, без корите и натрошен на парченца
75 г пармезан, 50 г нарязан на парчета и 25 г настърган
400 г консерва нахут, отцеден
3 скилидки скилидки чесън, 2 нарязани на едро и 1 смачкана
2 ч.л. сух риган
шепа листа босилек, нарязани
1 яйце, разбито
1 с.л. зехтин плюс още малко за намазване
550 мл доматено пюре (пасата) с лук и чесън
200 г спагети, лингуини или талятели

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°C (200°C с обдухване). В кухненски робот раздробете на трохи хляба и парчетата пармезан, след което добавете нахута, нарязания чесън, половината от ригана, няколко листа босилек и малко сол и пипер. Разбийте сместа, докато започне да става на тесто, и без да изключвате робота, добавете, колкото е необходимо, от яйцето, за да я спои. Оформете 18 кюфтенца. Наредете ги в намаслена тавичка и ги запечете за 15 мин, като на половината време ги обърнете.



2. Междувременно в голям тиган запържете в зехтина смачканата скилидка чесън за около минута. Добавете доматеното пюре, останалия риган, малко сол и пипер и оставете соса да къкри, докато кюфтенцата се изпекат. Сварете пастата според инструкциите върху опаковката.



3. Аранжирайте кюфтенцата върху пастата и добавете доматения сос и остатъка от босилека. Поръсете с настъргания пармезан и сервирайте.


 


Съвет
Преди да започнете оформянето на кюфтенцата, намажете ръцете си с малко олио, за да не полепва нахутената смес по пръстите ви.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ