Персийски омлет с карфиол

Зеленчуков омлет с невероятен букет от аромати

31 January 2012 17:30
Персийски омлет с карфиол
30 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 284
  • маз 21
  • нас. маз 6
  • въгл 7
  • захар 4
  • фибри 2
  • прот 19
  • сол 1

Продукти

6 яйца
1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. брашно
125 мл прясно мляко
100 г вегетариански пармезан, настърган
4 с.л. олио
1 малка глава червен лук, тънко нарязана
2 скилидки чесън, смачкани
1 малка глава карфиол, нарязана на парченца от 2 см
1 ч.л. смлян кимион
1/4 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. куркума
1 щипка лют червен пипер
4 с.л. нарязан магданоз

Приготвяне

Иранците обичат много едно ястие с яйца, което наричат куку – омлет, подобен на италианската фритата и на арабската ега. Обикновено в него има много зеленчуци и зелени подправки. Този, който ви предлагаме, е с карфиол, но вие можете да го приготвите с тиквички, патладжан, аспержи, гъби или спанак.


1. Разбийте яйцата в купа, добавете бакпулвера, брашното, млякото и сиренето. Разбийте добре всичко и овкусете със сол и черен пипер.



2. Запържете лука в олиото на слаб огън в тиган с незалепващо покритие, докато стане прозрачен – за около 5 мин. Добавете чесъна, карфиола, кимиона, червения пипер, куркумата, лютия пипер и магданоза. Посолете. Пържете всичко около 10 мин или докато карфиолът омекне.



3. Излейте яйчената смес върху карфиола и оставете съда на слаб огън още 10 мин, докато постегне. Включете грила на средна степен и сложете ястието в него, за да се запече. Обърнете го в плато и го поднесете горещо или го оставете да изстине.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ