Топла салата с артишок и аспержи

Изключително полезно блюдо, приготвено изцяло от зеленчуци, което да пресъздадете вкъщи с помощта на професионалните съвети

30 January 2012 11:50
Топла салата с артишок и аспержи
30 мин. Средно Порции 4

  • ккал 310
  • маз 21
  • нас. маз 3
  • въгл 16
  • захар 11
  • фибри 4
  • прот 15
  • сол 0

Продукти


[b]ЗА САЛАТАТА[/b]
4 глави артишок, почистени
2 лимона, разполовени
3 с.л. зехтин
1 с.л. семена от кориандър
1 звезда анасон
голяма клонка мащерка
4 с.л. бял винен оцет
голяма връзка (около 30) аспержи
4 шепи малки салатни листа

[b]ЗА ДРЕСИНГА[/b]
5 с.л. зехтин
1 малка глава червен лук, ситно накълцана
2 стръка пресен лук, на тънки кръгчета
малка връзка сибирски лук, ситно нарязан
2 с.л. балсамов оцет (за предпочитане бял)

Приготвяне


1. След като почистите артишока, изберете тенджера, която да побере главите на един ред. Напълнете я с вода до средата, добавете сока от ? лимон, 2 с.л. зехтин, подправките, мащерката, оцета, артишока и голяма щипка сол. Кипнете, намалете силата на огъня и оставете да къкри 15 мин, докато артишокът омекне. Дръпнете го от огъня и го оставете да изстине.




2. Подгответе аспержите. Първо отрежете жилавите бели краища, а след това с помощта на картофобелачка ги изтънете до диаметъра на връхчетата.











3. Кипнете подсолена вода в голяма тенджера. Сложете аспержите за минута, отцедете ги и ги сложете в голямо количество ледена вода. Изчакайте да се охладят напълно, отцедете ги отново и ги оставете настрана.









4. За да приготвите дресинга, загрейте 2 с.л. зехтин и запържете червения лук за 5 мин, докато омекне. Изгасете котлона, добавете зеления и сибирския лук и прехвърлете всичко в каничка. Сложете останалия зехтин, оцета и сол на вкус.


 







5. Подгответе зеленчуците. Отцедете артишока и нарежете всяка глава на по 6 резена. Аспержите срежете под ъгъл на по три равни части.


 









6. Изтрийте тигана от дресинга и загрейте останалия зехтин. Запържете аспержите с малко сол, докато станат лъскави и започнат да променят цвета си. Изсипете ги в плато, а в тигана запържете артишока, докато започне да покафенява. Готови сте за поднасянето.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ