Топла салата с артишок и аспержи

Изключително полезно блюдо, приготвено изцяло от зеленчуци, което да пресъздадете вкъщи с помощта на професионалните съвети

30 January 2012 11:50
Топла салата с артишок и аспержи
30 мин. Средно Порции 4

  • ккал 310
  • маз 21
  • нас. маз 3
  • въгл 16
  • захар 11
  • фибри 4
  • прот 15
  • сол 0

Продукти


[b]ЗА САЛАТАТА[/b]
4 глави артишок, почистени
2 лимона, разполовени
3 с.л. зехтин
1 с.л. семена от кориандър
1 звезда анасон
голяма клонка мащерка
4 с.л. бял винен оцет
голяма връзка (около 30) аспержи
4 шепи малки салатни листа

[b]ЗА ДРЕСИНГА[/b]
5 с.л. зехтин
1 малка глава червен лук, ситно накълцана
2 стръка пресен лук, на тънки кръгчета
малка връзка сибирски лук, ситно нарязан
2 с.л. балсамов оцет (за предпочитане бял)

Приготвяне


1. След като почистите артишока, изберете тенджера, която да побере главите на един ред. Напълнете я с вода до средата, добавете сока от ? лимон, 2 с.л. зехтин, подправките, мащерката, оцета, артишока и голяма щипка сол. Кипнете, намалете силата на огъня и оставете да къкри 15 мин, докато артишокът омекне. Дръпнете го от огъня и го оставете да изстине.




2. Подгответе аспержите. Първо отрежете жилавите бели краища, а след това с помощта на картофобелачка ги изтънете до диаметъра на връхчетата.











3. Кипнете подсолена вода в голяма тенджера. Сложете аспержите за минута, отцедете ги и ги сложете в голямо количество ледена вода. Изчакайте да се охладят напълно, отцедете ги отново и ги оставете настрана.









4. За да приготвите дресинга, загрейте 2 с.л. зехтин и запържете червения лук за 5 мин, докато омекне. Изгасете котлона, добавете зеления и сибирския лук и прехвърлете всичко в каничка. Сложете останалия зехтин, оцета и сол на вкус.


 







5. Подгответе зеленчуците. Отцедете артишока и нарежете всяка глава на по 6 резена. Аспержите срежете под ъгъл на по три равни части.


 









6. Изтрийте тигана от дресинга и загрейте останалия зехтин. Запържете аспержите с малко сол, докато станат лъскави и започнат да променят цвета си. Изсипете ги в плато, а в тигана запържете артишока, докато започне да покафенява. Готови сте за поднасянето.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ