Лимонов пай с целувки

Нов вариант на класическия италиански десерт, с който да се поглезите през уикенда

26 January 2012 16:40
Лимонов пай с целувки
100 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 718
  • маз 33
  • нас. маз 18
  • въгл 99
  • захар 74
  • фибри 1
  • прот 12
  • сол 0

Продукти


[b]ЗА БЛАТА[/b]
140 г краве масло
100 г пудра захар
2 жълтъка, разбити
1 шушулка ванилия, семената извадени
кората от 1 лимон
2 с.л. студено мляко
250 г брашно

[b]ЗА ЛИМОНОВАТА ПЛЪНКА[/b]
6 яйца
140 г захар
кората и сока от 4 лимона
175 мл сметана

[b]ЗА ЦЕЛУВКИТЕ[/b]
300 г захар
25 г течна глюкоза
4 белтъка

Приготвяне

За тази рецепта ще се наложи да използвате термометър за захар. Можете да приготвите и обикновени целувки, но десертът няма да има консистенцията на италианския оригинал.


1. Започнете с блата. Разбийте маслото със захарта, жълтъците, ванилията и лимоновата кора. Добавете млякото и разбъркайте добре. Сложете брашното и шипка сол и омесете тесто. Оформете го като дебел диск и го охладете за поне 30 мин или до следващия ден.

2. Междувременно се заемете с плънката. Разбийте яйцата със захарта, добавете кората и сока от лимоните, а след това и сметаната. Разбийте отново, покрийте и оставете настрана.

3. Загрейте фурната на180°С (160°С с обдухване). Разточете тестото на кръг с дебелина 3-4 мм и го сложете във форма за тарта с диаметър 23 см. Оставете стърчащите извън ръбовете краища – те могат да бъдат отрязани и след изпичането. Покрийте с хартия за печене, отгоре сложете стъклени топчета и зряб боб и печете 20 мин. Махнете топчетата и намалете температурата на 160° (140°С обдухване) и върнете блата във фурната за още 20 мин. Извадете блата и го оставете да изстине. Отрежете стърчащите краища с назъбен нож.

4. Изсипете лимоновата смес върху блата. Можете да го направите във фурната, за да не местите пълната форма. Намалете температурата на 140°С (120°С с обдухване) и печете 30-35 мин, докато плънката стегне, но в средата все още е с консистенцията на желе. Извадеде я и я оставете да се охлади до стайна температура.

5. За да приготвите целувките, загрейте захарта с 65 мл вода и глюкозата в тенджера с дебело дъно на умерен огън. Бъркайте, докато захарта се разтвори. Щом това стане, кипнете сиропа и следете температурата му с помощта на термометър за захар.

6. С помощта на сладкарска четка, потопена в студена вода, намокрете стената на тенджерата над нивото на сиропа – така ще попречите на захарта да кристализира. Сложете белтъците в купата на робота, като сложите приспособлението за разбиване, и когато температурата достигне 110°С, ги разбийте.

7. Когато температурата достигне 118°С (тази гранична стойност обикновено е отбелязана на термометрите за захар), изсипете сиропа на тънка струйка при белтъците и продължете да ги разбивате още 20 мин, докато сместа се охлади напълно. Прехвърлете я в сладкарски пош със среден размер дюза. Можете да направите целувките до един ден по-рано.

8. Можете да оформите целувките поотделно или като една цяла върху плънката на пая и после да я загреете с кухненска газова горелка. Ще улесните задачата си, ако нарежете десерта преди да сложите целувките. По желание поднесете пая с чашка леденостуден лимонов ликьор (Limoncello).

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ