Лингуини с краб, лют пипер и магданоз

Няколко професионални тайни ще ви помогнат да приготвите това изискано ресторантско блюдо в собствената си кухня

25 January 2012 14:34
Лингуини с краб, лют пипер и магданоз
15 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 546
  • маз 17
  • нас. маз 2
  • въгл 74
  • захар 4
  • фибри 3
  • прот 27
  • сол 11

Продукти

400 г лингуини (вижте съвета)
4 с.л. студенопресован зехтин
1 червена люта чушка, почистена и накълцана
2 скилидки чесън, ситно накълцани
1 цял сварен краб, почистен (вижте професионалните съвети) или около 100 г кафяво рачешко месо и 200 г прясно бяло рачешко месо
5 с.л. бяло вино
малко лимонов сок (по желание)
голяма шепа листа от магданоз, ситно нарязани
2 стръка зелен лук, на тънки кръгчета
малка връзка сибирски лук, ситно накълцана
2 с.л. балсамов оцет (ние предпочитаме бял)

Приготвяне

Въпреки че обикновено хората го считат за по-евтин заместител на омара, крабът има приятно, леко сладко месо. Той е подходящ за случаи като този, в който искате да се разпредели равномерно в цялото блюдо, за да усещате аромата му с всяка хапка.


Времето за подготовка зависи от краба.


1. Кипнете голяма тенджера с подсолена вода, сложете лингуините и ги варете с 1 мин по-малко, отколкото пише в упътването на пакета. Разбърквайте ги често, за да не залепнат.




2. Докато се варят в голяма тенджера, запържете на умерен огън в 3 с.л. зехтин чесъна и лютата чушка да започнат да цвърчат. Усилете огъня, прибавете виното и оставете соса да къкри, докато течностите се смесят добре. Спрете котлона, сложете кафявото рачешко месо и го намачкайте с дървена шпатула до получаването на гъст сос.



3. Когато изтече времето за варене на лингуините, опитайте една лента - трябва да е леко жилава. Ако са готови, спрете котлона. Загрейте соса на много слаб огън и с щипки за спагети прехвърлете лингуините при него.




4. Спрете котлона, добавете в тенджерата бялото месо и магданоза заедно с малко морска сол. Разбъркайте добре, като добавите малко от водата на лингуините, ако ястието стане прекалено сухо. Опитайте и ако е необходимо добавете още сол. Подправете с лимоновия сок по желание и поднесете лингуините веднага, завити в средата на чиния за паста и полети с останалия зехтин.


 


Съвет


По принцип макаронените изделия се варят в силно подсолена вода, за да се овкусят равномерно. В голяма тенджера сложете 1 ч.л. сол - може да ви се струва много, но повечето ще остане във водата, която после ще изхвърлите.


 


Професионални съвети



  • Това ястие залага на добрите съставки, затова използвайте висококачествени италиански лингуини и студенопресован зехтин.

  • За да постигнете по-добър вкус, използвайте прясно бяло месо (не пастьоризирано от консерва).

  • Добър вариант е сами да сварите краба и да извадите месото. В този случай можете да използвате остатъците, за да приготвите бульон или супа. Един едър краб ще бъде напълно достатъчен за всичко.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ