Лингуини с краб, лют пипер и магданоз

Няколко професионални тайни ще ви помогнат да приготвите това изискано ресторантско блюдо в собствената си кухня

25 January 2012 14:34
Лингуини с краб, лют пипер и магданоз
15 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 546
  • маз 17
  • нас. маз 2
  • въгл 74
  • захар 4
  • фибри 3
  • прот 27
  • сол 11

Продукти

400 г лингуини (вижте съвета)
4 с.л. студенопресован зехтин
1 червена люта чушка, почистена и накълцана
2 скилидки чесън, ситно накълцани
1 цял сварен краб, почистен (вижте професионалните съвети) или около 100 г кафяво рачешко месо и 200 г прясно бяло рачешко месо
5 с.л. бяло вино
малко лимонов сок (по желание)
голяма шепа листа от магданоз, ситно нарязани
2 стръка зелен лук, на тънки кръгчета
малка връзка сибирски лук, ситно накълцана
2 с.л. балсамов оцет (ние предпочитаме бял)

Приготвяне

Въпреки че обикновено хората го считат за по-евтин заместител на омара, крабът има приятно, леко сладко месо. Той е подходящ за случаи като този, в който искате да се разпредели равномерно в цялото блюдо, за да усещате аромата му с всяка хапка.


Времето за подготовка зависи от краба.


1. Кипнете голяма тенджера с подсолена вода, сложете лингуините и ги варете с 1 мин по-малко, отколкото пише в упътването на пакета. Разбърквайте ги често, за да не залепнат.




2. Докато се варят в голяма тенджера, запържете на умерен огън в 3 с.л. зехтин чесъна и лютата чушка да започнат да цвърчат. Усилете огъня, прибавете виното и оставете соса да къкри, докато течностите се смесят добре. Спрете котлона, сложете кафявото рачешко месо и го намачкайте с дървена шпатула до получаването на гъст сос.



3. Когато изтече времето за варене на лингуините, опитайте една лента - трябва да е леко жилава. Ако са готови, спрете котлона. Загрейте соса на много слаб огън и с щипки за спагети прехвърлете лингуините при него.




4. Спрете котлона, добавете в тенджерата бялото месо и магданоза заедно с малко морска сол. Разбъркайте добре, като добавите малко от водата на лингуините, ако ястието стане прекалено сухо. Опитайте и ако е необходимо добавете още сол. Подправете с лимоновия сок по желание и поднесете лингуините веднага, завити в средата на чиния за паста и полети с останалия зехтин.


 


Съвет


По принцип макаронените изделия се варят в силно подсолена вода, за да се овкусят равномерно. В голяма тенджера сложете 1 ч.л. сол - може да ви се струва много, но повечето ще остане във водата, която после ще изхвърлите.


 


Професионални съвети



  • Това ястие залага на добрите съставки, затова използвайте висококачествени италиански лингуини и студенопресован зехтин.

  • За да постигнете по-добър вкус, използвайте прясно бяло месо (не пастьоризирано от консерва).

  • Добър вариант е сами да сварите краба и да извадите месото. В този случай можете да използвате остатъците, за да приготвите бульон или супа. Един едър краб ще бъде напълно достатъчен за всичко.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ