Паста със сирене и броколи на фурна

Тази рецепта ви дава възможност да импровизирате – можете да използвате всякакъв вид паста и да подберете сос по свой вкус. Пробвайте да добавите бекон или изостанало печено пилешко

18 January 2012 15:45
Паста със сирене и броколи на фурна
30 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 667
  • маз 27
  • нас. маз 16
  • въгл 82
  • захар 11
  • фибри 5
  • прот 28
  • сол 1

Продукти

1 литър прясно мляко
2 скилидки чесън, смачкани
2 дафинови листа
500 г паста
350 г броколи на малки цветчета
75 г масло
75 г брашно
малко прясно настъргано индийско орехче
1 ч.л. синап на прах
малка връзка магданоз, накълцан на едро
200 г сирене, настъргано (чедър, пармезан, грюер или микс)

Приготвяне

1. В малка тенджера смесете млякото, чесъна и дафиновите листа и оставете сместа да заври. Свалете от огъня и оставете настрана, за да се смесят вкусовете. Сварете пастата до състояние „ал денте“ според инструкциите на опаковката (ако ще замразявате ястието, варете пастата 1 мин по-малко). Прибавете броколите в последните 2 мин. Отцедете.



2. Прецедете млякото в кана. Загрейте маслото в тиган, докато стане на пяна и добавете брашното. Пържете 1 мин. Постепенно добавете млякото, като бъркате постоянно, за да не се образуват бучки. Оставете да ври 1-2 мин, като бъркате, докато получите гладък, гъст сос.



3. Свалете от огъня и добавете индийското орехче, синапа, магданоза, 3/4 от сиренето, сол и пипер. Объркайте с пастата и броколито и прехвърлете в един голям или няколко по-малки огнеупорни съда. Поръсете с останалото сирене (на този етап можете да замразите ястието, ще издържи във фризера до 3 месеца). Включете грила на висока степен и запечете за 2-3 мин до златисто. Когато извадите от фризера, размразете за една нощ в хладилника и запечете за 30-40 мин на 200°C (180°C с обдухване).

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ