Лазаня с рикота и гъби за всеки

Лесна и вкусна вегетарианска лазаня с рикота и печурки

10 January 2012 16:41
Лазаня с рикота и гъби за всеки
45 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 549
  • маз 31
  • нас. маз 14
  • въгл 39
  • захар 8
  • фибри 5
  • прот 31
  • сол 1

Продукти

500 г гъби печурки, нарязани
3 с.л. студенопресован зехтин
800 г накълцани домати от консерва
1 скилидка чесън, смачкана
щипка захар
500 г рикота
85 г прясно настърган пармезан или вегетарианската му алтернатива
1 с.л. листа от риган
380 г пресни листа лазаня

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Запържете гъбите в 1 с.л. зехтин до златисто, извадете ги и ги оставете настрана. Сложете доматите в тигана и ги варете на бавен огън за 20 мин, докато се посгъстят. Сложете чесъна, останалия зехтин, захарта, сол и пипер и гответе още 1 мин. Дръпнете ги от огъня.



2. В купа объркайте рикотата, 50 г пармезан, ригана и овкусете. В голям огнеупорен съд налейте 200 мл от доматения сос, за да покриете дъното.



3. От листата лазаня изрежете 16 квадрата със страна 10 см. Напълнете голяма купа със студена вода. Потопете в нея 4 квадратни парчета и ги сложете в доматения сос, като оставите място между тях. Покрийте ги равномерно с 1/3 от сместа с рикотата, а отгоре сложете 1/3 от гъбите. Сложете нов накиснат квадрат лазаня и редувайте. Върху последния лист лазаня сложете по 2 с.л. от доматения сос и поръсете с пармезана. Запечете за около 25 мин, докато сиренето стане на мехурчета. Сервирайте с доматен сос отстрани.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ