Хрупкав бекон, задушен в ябълково вино

Бекон с хрупкава кожа и топящо се в устата месо, поднесен с ябълково пюре и зеле с горчица

22 December 2011 12:48
Хрупкав бекон, задушен в ябълково вино
210 мин. Средно Порции 4

  • ккал 915
  • маз 67
  • нас. маз 24
  • въгл 10
  • захар 8
  • фибри 2
  • прот 66
  • сол 1

Продукти

1 голям морков, едро накълцан
1 глава лук, едро нарязана
няколко стръка целина, едро нарязани
2 скилидки чесън, смачкани
2 дафинови листа
500 мл ябълково вино (сайдер)
малко ябълков оцет
1 л пилешки бульон
1,2 кг бекон от корема с кожата
2 с.л. слънчогледово олио
ябълково пюре и зеле с горчица за поднасяне

[b]ЗА ЯБЪЛКОВОТО ПЮРЕ[/b]
2 големи картофа, обелени и нарязани на хапки
1 голяма ябълка, нарязана, обелена и почистена от сърцевината и семките
100 мл сметана
бучка масло

[b]ЗА ЗЕЛЕТО С ГОРЧИЦА[/b]
1 малка зелка
3 с.л. сметана
1 с.л. едрозърнеста горчица

Приготвяне

1. Първи ден Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Сложете всички съставки без бекона и олиото в голям съд, подходящ за котлон и за фурна. Посолете и кипнете всичко. Намалете огъня и сложете бекона, като внимавате течността да го покрие изцяло. Ако това е невъзможно, добавете вода. Покрийте съда плътно и го сложете във фурната за 3 ч.




2. Когато месото се свари, оставете го да поизстине леко в бульона. Покрийте широка тава с опаковъчно фолио, внимателно прехвърлете в нея бекона, като го почистите от всякакви парченца зеленчуци или подправки, тъй като при пресоването ще се набият в него. Покрийте месото с друго парче фолио и го затиснете с плоска тава или поднос – дъното на съда трябва да бъде напълно плоско, защото всяка неравност ще се отпечата върху месото. Отгоре сложете друг тежък съд или консервени кутии, преместете всичко в хладилника и го оставете там до следващия ден. Отцедения от бекона сок прелейте в каничка, покрийте и също приберете в хладилника.



3. Втори ден Развийте месото и го сложете върху дъска. Подравнете краищата, като изрежете неравностите, така че да получите правоъгълник. Срежете бекона на четири еднакви парчета и ги оставете настрана, докато дойде време за запържването. Отстранете мазнината от сока от печенето, който трябва да се е желирал, сложете го в тенджера и го редуцирайте с две трети. Добавете още няколко капки ябълков оцет на вкус.



4. Сгорещете олиото в широк тиган и намалете огъня. Сложете месото с кожата надолу – внимавайте, защото има опасност да се разлетят пръски мазнина. Запържете го за 5 мин, докато кожата стане хрупкава. Обърнете месото и го отставете в тигана още 3-4 мин, докато покафенее. Във всяка чиния сложете по една малка купчинка зеле и върху нея поставете едно парче от бекона. До него изсипете по една препълнена лъжица от ябълковото пюре, полейте със соса и поднесете.

Ябълково пюре
Сварете картофите за 10 мин. Добавете ябълката и варете още 10 мин. Отцедете всичко и го намачкайте с преса за картофи.
Сложете сместа на слаб огън, добавете сметаната и маслото и бъркайте, докато пюрето се хомогенизира. Посолете и поднесете.



Зеле с горчица
Почистете и накълцайте ситно зелката. Сложете я във вряла вода и я варете 3 мин. Отцедете и охладете под водна струя. Прехвърлете зелето в тенджера със сметаната и едрозърнестата горчица и загрейте. Посолете и поднесете.


Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ