Сладкиш с червеношийки

Празничен десерт с невероятно ефектна и невероятно лесна украса, която много ще зарадва децата

19 December 2011 16:01
Сладкиш с червеношийки
70 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 1381
  • маз 42
  • нас. маз 15
  • въгл 251
  • захар 233
  • фибри 7
  • прот 12
  • сол 1

Продукти

вече изпечената основа за сладкиша
4 с.л. сладко от малини или кайсии, затоплено и прецедено
пудра захар за поръсване
500 г марципан
1,3 кг готов бял фондан
кафява, зелена и червена сладкарска боя
9 цели пъпки карамфил
черна глазура за рисуване

Приготвяне

Указанията по-долу са само за украсата на десерта. За да приготвите основата му, използвайте рецептата за "Шоколадов сладкиш с плодове", която ще намерите в goodfood.bg.


1. Поставете основата за сладкиша върху поднос. Намажете я с малко сладко. Поръсете чиста повърхност с пудра захар и разточете марципана, докато стане достатъчно голям, за да покрие основата. Поставете марципана, загладете и изрежете излишното. Отново намажете цялата повърхност със сладко.



2. Размесете 1 кг от готовия фондан. Разточете върху поръсената с пудра захар повърхност, докато стане малко по-голям от марципана. Поставете отгоре. Частично загладете отстрани, като нарочно оставите стърчащи участъци. Слепете, за да се получат гънки. Изрежете всичко излишно.


3. За червеношийките оформете от готовия фондан 3 топки колкото орех. Останалия фондан разделете на две. Към едната половина прибавете кафява сладкарска боя и размесете – клонките. Другата половина разделете на 3 равни части и оцветете съответно в червено, светлокафяво и зелено.


4. Поръсете работния плот с още пудра захар. От червения фондан направете три малки топчета, които да оформите като капки – шията. Вкарайте във всяка червеношийка по една коктейлна пръчица. Загладете основата, за да стоят изправени.


5. Разделете светлокафявия фондан на 3 топчици, разточете ги в овална форма с малък изпъкнал участък. Прикрепете ги към червеношийките с изпъкналите участъци нагоре и в тях вкарайте по една пъпка карамфил – клюн. От заострените крайчета на пъпките карамфил оформете краката. Нарисувайте очи с черната глазура.


6. С по-голямата част от тъмнокафявия фондан направете дълга клонка и я прикрепете към сладкиша с малко вода или сладко. От останалия тъмнокафяв фондан оформете по-малки клонки. Зеления фондан използвайте за листа, които да прикрепите към сладкиша.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ