Сладкиш с червеношийки

Празничен десерт с невероятно ефектна и невероятно лесна украса, която много ще зарадва децата

19 December 2011 16:01
Сладкиш с червеношийки
70 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 1381
  • маз 42
  • нас. маз 15
  • въгл 251
  • захар 233
  • фибри 7
  • прот 12
  • сол 1

Продукти

вече изпечената основа за сладкиша
4 с.л. сладко от малини или кайсии, затоплено и прецедено
пудра захар за поръсване
500 г марципан
1,3 кг готов бял фондан
кафява, зелена и червена сладкарска боя
9 цели пъпки карамфил
черна глазура за рисуване

Приготвяне

Указанията по-долу са само за украсата на десерта. За да приготвите основата му, използвайте рецептата за "Шоколадов сладкиш с плодове", която ще намерите в goodfood.bg.


1. Поставете основата за сладкиша върху поднос. Намажете я с малко сладко. Поръсете чиста повърхност с пудра захар и разточете марципана, докато стане достатъчно голям, за да покрие основата. Поставете марципана, загладете и изрежете излишното. Отново намажете цялата повърхност със сладко.



2. Размесете 1 кг от готовия фондан. Разточете върху поръсената с пудра захар повърхност, докато стане малко по-голям от марципана. Поставете отгоре. Частично загладете отстрани, като нарочно оставите стърчащи участъци. Слепете, за да се получат гънки. Изрежете всичко излишно.


3. За червеношийките оформете от готовия фондан 3 топки колкото орех. Останалия фондан разделете на две. Към едната половина прибавете кафява сладкарска боя и размесете – клонките. Другата половина разделете на 3 равни части и оцветете съответно в червено, светлокафяво и зелено.


4. Поръсете работния плот с още пудра захар. От червения фондан направете три малки топчета, които да оформите като капки – шията. Вкарайте във всяка червеношийка по една коктейлна пръчица. Загладете основата, за да стоят изправени.


5. Разделете светлокафявия фондан на 3 топчици, разточете ги в овална форма с малък изпъкнал участък. Прикрепете ги към червеношийките с изпъкналите участъци нагоре и в тях вкарайте по една пъпка карамфил – клюн. От заострените крайчета на пъпките карамфил оформете краката. Нарисувайте очи с черната глазура.


6. С по-голямата част от тъмнокафявия фондан направете дълга клонка и я прикрепете към сладкиша с малко вода или сладко. От останалия тъмнокафяв фондан оформете по-малки клонки. Зеления фондан използвайте за листа, които да прикрепите към сладкиша.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ