Класически палачинки

Това е основната рецепта за палачинки – после можете да добавите сирене или сладко. Най-добър резултат ще постигнете с тигани с дебело дъно и незалепващо покритие

16 December 2011 15:59
Класически палачинки
20 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 84
  • маз 4
  • нас. маз 2
  • въгл 10
  • захар 1
  • фибри 0
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

140 г брашно
200 мл мляко
2 яйца
25 г масло, разтопено, плюс малко за намазване

Приготвяне

1. Пресейте брашното в купа, добавете щипка сол и направете кладенче в средата. Разбъркайте млякото със 100 мл вода. Счупете яйцата в кладенчето и почнете да разбивате, като добавяте млякото и водата на тънка струя до получаването на рядка каша.



2. Когато тестото се хомогенизира, добре го оставете настрана да почине около 30 мин. Добавете разтопеното масло и разбийте отново.



3. Загрейте тигана на умерен огън. Леко го намажете с разтопено масло и с черпак изсипете в него около 2 с.л. от тестото. Разклатете го така, че  да разстелите сместа равномерно по цялото дъно. Печете палачинката около 45 сек от едната страна до златисто, след което я обърнете от другата страна. Печете още 30 сек до получаването на кафеникави „лунички”.



4. Извадете палачинката и я поднесете веднага или я сложете в чиния и я покрийте с парче хартия за печене, което да я отдели от следващата. Печете палачинки по същия начин, докато тестото свърши.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ