Флорентински пай

Пай от многолистно тесто с плънка от сирене рикота, спанак и яйца

15 December 2011 16:44
Флорентински пай
35 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 587
  • маз 44
  • нас. маз 18
  • въгл 30
  • захар 4
  • фибри 3
  • прот 20
  • сол 2

Продукти

2 ч.л. зехтин
400 г пресен спанак
250 г сирене рикота
малко настъргано индийско орехче
400 г готово многолистно тесто
4 яйца

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°C (200°C с обдухване). Загрейте зехтина в голяма тенджера и задушете спанака, докато омекне. Отцедете го и го изстискайте много добре от течността. Смесете го с рикотата и индийското орехче, като овкусите обилно със сол и пипер.



2. Развийте тестото, разточете го леко и го поставете в тава за печене. Оформете ръбче от всички страни на тестото. Набодете основата с вилица, за да не бухне тестото твърде много. Печете го 15 мин до златистокафяво.



3. Извадете тестото от фурната и го притиснете надолу, ако много се е надигнало. Разстелете спаначената плънка върху основата, като оставите четири празни места за яйцата. Внимателно чукнете по 1 яйце в тях. Овкусете и върнете пая във фурната за още 10 мин, докато белтъците стегнат, а жълтъците останат леко течни (или както ги предпочитате).

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ