Флорентински пай

Пай от многолистно тесто с плънка от сирене рикота, спанак и яйца

15 December 2011 16:44
Флорентински пай
35 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 587
  • маз 44
  • нас. маз 18
  • въгл 30
  • захар 4
  • фибри 3
  • прот 20
  • сол 2

Продукти

2 ч.л. зехтин
400 г пресен спанак
250 г сирене рикота
малко настъргано индийско орехче
400 г готово многолистно тесто
4 яйца

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°C (200°C с обдухване). Загрейте зехтина в голяма тенджера и задушете спанака, докато омекне. Отцедете го и го изстискайте много добре от течността. Смесете го с рикотата и индийското орехче, като овкусите обилно със сол и пипер.



2. Развийте тестото, разточете го леко и го поставете в тава за печене. Оформете ръбче от всички страни на тестото. Набодете основата с вилица, за да не бухне тестото твърде много. Печете го 15 мин до златистокафяво.



3. Извадете тестото от фурната и го притиснете надолу, ако много се е надигнало. Разстелете спаначената плънка върху основата, като оставите четири празни места за яйцата. Внимателно чукнете по 1 яйце в тях. Овкусете и върнете пая във фурната за още 10 мин, докато белтъците стегнат, а жълтъците останат леко течни (или както ги предпочитате).

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ