Пирог със сьомга

Впечатляващ рибен пай с плънка от сьомга, яйца и ориз с изобилие от подправки

06 December 2011 10:29
Пирог със сьомга
90 мин. Средно Порции 6

  • ккал 917
  • маз 51
  • нас. маз 29
  • въгл 73
  • захар 3
  • фибри 3
  • прот 47
  • сол 8

Продукти

4 яйца
50 г краве масло
700 г почистено от кожата и костите леко опушено филе от сьомга, нарязано на „пръстчета”
800 г многолистно тесто
1 яйце, разбито за глазура

[b]ЗА ОРИЗА[/b]
1 голяма глава лук, ситно накълцана
1 ч.л. кимион на зърна
1 ч.л. кориандър на зърна
4 шушулки кардамон
2 звезди анасон
200 г ориз басмати
1 дафинов лист
4 см пръчка канела
400 мл рибен бульон или вода
кората от 1 лимон, сокът от 1/2
голяма връзка копър

Приготвяне

1. Първо подгответе всичко. Кипнете тенджера с подсолена вода, сложете яйцата и ги варете точно 8 мин. Охладете ги под студена вода, обелете ги и ги сложете настрани.




2. Загрейте половината масло и запържете сьомгата за по 1 мин от всяка страна, само колкото е нужно, за да запечатате филетата отвън. Сложете рибата в чиния.











3. Сега сварете ориза. Разтопете останалото масло в същия съд. Запържете лука заедно с кимиона, кориандъра, кардамона и анасона на умерен огън за 8 мин до златисто. Добавете ориза, дафиновия лист и канелата, залейте с бульона и посолете щедро. Покрийте и когато течността кипне, намалете огъня. Оставете ориза да къкри 10 мин. Изключете котлона и оставете съда върху него покрит още 10 мин. Добавете кората и сока от лимона, разбъркайте и сложете ориза настрана да изстива. Можете да направите това няколко часа по-рано. Щом изстине, добавете накълцания копър и разбъркайте.




4. За да сглобите пирога, разточете единия пакет тесто на правоъгълник с размери 23х40 см и го сложете в широка тава. Разстелете половината ориз на дебел пласт в средата на тестото, на около 5 см от краищата, като извадите анасона и канелата. Отгоре подредете сьомгата, а върху нея – нарязаните на филийки яйца. Покрийте с останалия ориз и уплътнете добре с ръце. Почистете краищата на тестото от полепнали зърна ориз и ги намажете с яйце.



5. Разточете втория пакет тесто на правоъгълник, малко по-голям от първия. Покрийте пирога с него и притиснете в края, за да слепите добре двата листа. Подравнете краищата и отново ги притиснете с пръст или с вилица, за да им придадете вълнообразна форма. Така пирогът може да бъде съхранен в хладилник с тавичката за един ден или замразен за период от 2 месеца.




6. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Намажете пая с разбитото яйце, ако искате и леко го надраскайте отгоре на ромбове с обратната страна на ножа, като внимавате да не срежете тестото до края. Печете 20 мин, след което намалете температурата на 200°С (180°С с обдухване) и оставете във фурната още 20 мин, докато кората стане златиста. Оставете ястието да почине 10 мин и го поднесете на дебели резени с купичка сметана с копър или зелена салца.


 


Сметана с копър


Смесете 300 мл заквасена сметана с малка връзка накълцан копър.


 


Зелена салца


Накълцайте 2 малки връзки сибирски лук, по 1 малка връзка магданоз и копър и ги смесете в купичка. Добавете сока от 1 лимон и зехтин, колкото е необходимо.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ