Северноафрикански пилешки тажин

Сгряващо ястие с пиле, тиква и букет от подправки

01 December 2011 15:02
Северноафрикански пилешки тажин
85 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 630
  • маз 38
  • нас. маз 10
  • въгл 16
  • захар 10
  • фибри 3
  • прот 58
  • сол 1

Продукти

2 големи парчета пилешки гърди с кожата
4 горни пилешки бутчета, с костта и кожата
2 с.л. зехтин
200 г обелен дребен сладък лук
2 скилидки чесън, нарязани
парче джинджифил около 4 см, настъргано
1 ч.л. семена кимион, леко натрошени
1 ч.л. семена кориандър, леко натрошени
две малки пръчки канела
голяма щипка шафран
1 ч.л. смлян джинджифил
щипка лют червен пипер
375 г обелена тиква, нарязана на парчета
500 мл пилешки бульон
1 препълнена лъжица мед
2 с.л. едро накълцан кориандър

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 180С (160°С с обдухване). Срежете парчетата пилешки гърди на две и овкусете цялото пилешко месо. Загрейте мазнината в среден по размери съд с капак, подходящ както за фурна, така и за котлон. Сложете в него пилешкото с кожата надолу и го запържете до кафяво от всички страни. Може да го направите на порции. Извадете месото от тигана и го оставете настрана.



2. Намалете леко котлона и запържете лука до златистокафяво. Сложете чесъна и настъргания джинджифил и гответе 30 сек, преди да добавите останалите подправки и да ги запържите за 1 мин.



3. Сложете тиквата в съда и объркайте, за да се покрие равномерно с мазнина и подправки. Сложете пилешкото с кожата нагоре върху тиквата и лука. Налейте бульона и поръсете с меда. Загрейте до леко къкрене и сложете съда във фурната за 40 мин. Поръсете с кориандър и сервирайте с кускус и купа хариса, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ