Карамелени суфлета с карамелен сос

Чудесни въздушни суфлета, идеални с чаша чай или кафе

24 November 2011 17:53
Карамелени суфлета с карамелен сос
30 мин. Средно Порции 5

  • ккал 545
  • маз 35
  • нас. маз 21
  • въгл 6
  • захар 54
  • фибри 1
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

100 г краве масло и малко за намазване
200 г кафява захар и още 4 с.л.
200 мл разбита сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
2 жълтъка
1 с.л. брашно
3 белтъка

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Намаслете 5х150-милилитрови купички за суфле или крем карамел и ги поръсете с 2 с.л. от захарта. Сложете ги в плитка тава. Разтопете маслото, добавете 200 г захар, сметаната, ванилията и щипка сол. Когато захарта се разтопи, оставете сместа да къкри 1 мин, докато заприлича на сос. Излейте 200 мл в каничка за сервиране.



2. Сложете жълтъците и брашното при останалата карамелена смес и оставете на огъня, като бъркате постоянно, докато се сгъсти (около 3 мин). Прецедете в купа и охладете за 15 мин. Разбийте белтъците в голяма купа и добавете постепенно другите 2 с.л. захар. Разбивайте, докато белтъците станат стегнати, но не и сухи. Сложете една трета от тази смес при карамелената, разбъркайте и върнете всичко в купата с разбитите белтъци. Разпределете сместа в купичките и подравнете повърхността със сладкарски нож. Печете, докато суфлетата се надигнат и станат златисти отгоре – около 11 мин. Те трябва да са кремообразни в средата, но не и течни, така че ако печете за четирима, опитайте „тестера”. Върнете останалите във фурната за още 2 мин, ако не са изпечени добре. Поднесете веднага с леко притопления карамелен сос.


 


Полезни съвети за въздушни суфлета

Известно е, че при суфлето няма втори шанс, но ние открихме вариант за справяне с неприятни изненади. Тази рецепта е за 5 суфлета, така че ако приготвяте десерт за четирима, разполагате с „тестер”. Разбъркайте сместа внимателно, но много добре, така че да се изпече равномерно и забравяйте да подравните горната част, защото това е наистина важно за надигането. Пригответе си подноса, соса и лъжичките, така че да можете да го отнесете до масата наведнъж веднага след изваждането от фурната.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ