Шоколадово-карамелена торта с ангелска глазура

Торта с какаови блатове, шоколадов крем и великолепна пухкава глазура

21 November 2011 15:22
Шоколадово-карамелена торта с ангелска глазура
105 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 849
  • маз 35
  • нас. маз 11
  • въгл 132
  • захар 107
  • фибри 2
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

200 г черен шоколад, натрошен
300 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
300 г кафява захар плюс още 2 с.л.
50 г какао
200 мл олио и малко за намазване
300 мл заквасена сметана
3 яйца
1 ч.л. ванилова есенция

[b]ЗА АНГЕЛСКАТА ГЛАЗУРА[/b]
500 г бяла захар
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. течна глюкоза
2 белтъка
25 г пудра захар, пресята

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Намаслете и покрийте с хартия за печене дълбока форма за блатове с диаметър 20 см. Накълцайте шоколада в кухненския робот на трохи. Сложете брашното, захарта, какаото, олиото, 150 мл от сметаната, яйцата, ванилията и 150 мл вода в голяма купа. Разбийте ги с миксер на гладка смес и добавете 150 г от шоколада. Разбъркайте, изсипете във формата и изпечете на средното ниво за 1ч 20 мин – 1ч 30 мин, докато при пробождане с дървено шишче то излезе от блата чисто. Охладете във формата.



2. Докато блатът се пече, пригответе крема. Сложете останалите шоколадови трохи, сметаната и с 2 с.л. кафява захар в касерола, загрейте и бъркайте до хомогенизиране. Оставете сместа да изстине.



3. Когато блатът изстине, срежете го на три равни пласта. Намажете два от тях с шоколадовия крем.



4. За „ангелската” глазура сложете захарта, ванилията и глюкозата в тенджера със 125 мл вода. Кипнете сместа и оставете да къкри до получаването на бистър сироп. Дръпнете я от огъня. Разбийте белтъците на сняг. Започнете постепенно да добавяте горещия сироп и продължавайте да бъркате, докато сместа стане пухкава и достатъчно гъста за нанасяне върху тортата (изчакайте я да поизстине). Без да преставате да разбивате, добавете пудра захарта. Като работите бързо, разстелете малко от сместа върху шоколадовия крем. Сглобете тортата и я намажете равномерно отгоре и отстрани с останалата глазура.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ